Besök Vadstena – Nöjen & sevärdheter

Vad finns det att göra i Vadstena? – Upplev Vadstena på bästa sätt

Östergötland har mer än bara en rolig dialekt. Landskapet har också, bland mycket annat, den underbara staden Vadstena, en stad som ligger placerad bara 16 kilometer från Motala. Trots att det är en rätt liten stad så kan vi utan tvekan säga att den lilla staden har ett stort utbud av saker att både se och göra. Alla borde besöka Vadstena minst en gång i livet! När du väl ska besöka Vadstena kan våra bästa tips på restauranger att äta på, hotell att bo på och saker att göra i staden komma väl till pass. Dessa hittar du här nedan! 

Att göra i Vadstena

Som du förstår finns det varierande saker att göra i Vadstena. Den lilla staden har ett charmigt utbud som minst sagt tillhör kategorin av riktiga sommaridyller. Promenera längs kullerstensgator, besök Vadstena kloster, ta en glass precis intill det häftiga slottet eller passa på att vandra på berget Omberg som bara ligger 22 kilometer bort. 

Boende Vadstena 

Om jag måste utnämna ett hotell till Hotell Vadstena så blir det Vadstena Klosterhotell. Det ligger bara några meter från Vadstena kloster och kommer minst sagt att bjuda på en upplevelse som du sent kan glömma – på Vadstena klosterhotell kommer du nämligen få en känsla av hur det var att bo förr i tiden. Om du vill bo lite mer modernt kan du alltid besöka Vadstena spa – som ligger i Vadstena klosterhotell – och njuta och koppla av. 

Vadstena kloster

Vadstena kloster har en unik historia. Heliga Birgitta öppnade nämligen Birgittasystrarnas första kloster i just Vadstena. Vadstena kloster är sedan 1595 helt stängt för verksamhet, men det är dock fortfarande en välbesökt byggnad som kan besökas då du vill få en bild av hur kloster ser ut. Vadstena Kloster fascinerar många och är helt klart värt att kolla in. 

Vadstena slott

När Gustav Vasa stängde klostret 1595 öppnades istället Vadstena slott. Vadstena slott är det slott som är bäst bevarat i Sverige – bara det är en anledning till att åka dit. Idag kan du ta en guidad tur runt om i slottet för att säkerställa att du inte missar någonting. Det går också att utforska slottet utan guide, det vill säga på egen hand. Även barn kan upptäcka och utforska slottet tack vare barnaktiviteterna som anordnas då och då.  Se alla evenemang som slottet har att erbjuda här!

Restaurang Vadstena

Efter en hel del i Vadstena, fullspäckad med sevärdheter och aktiviteter är det viktigt att du laddar om eller laddar upp med bra mat. Som tur är finns det ett flertal bra såväl restauranger som caféer runt om i Vadstena. Du kan hitta något oavsett vad du gillar – om inte annat kan du köpa med dig mat och avnjuta den i parken precis intill vattnet!

BESÖK: Skåne – Upplev alla nöjen och sevärdheter

Cafe/ Konditori i Vadstena – Gamla Konditoriet 

Om du känner att eftermiddagsdippen börjar rulla in efter allt utforskande kan du smita in på Gamla Konditoriet som ligger centralt i Vadstena. Där kan du njuta av bakelser, kakor och tårtor för att både njuta av något gott och få tillbaka energin. För den hungriga finns även lunchrätter att beställa. Lunchen är dock något enkel, så fokusera hellre på bakelserna. 

Vadstena restaurang – Hörnet

När vi besökte Vadstena hade vi hört talas om Restaurang Hörnet, som ligger placerat just på ett hörn precis intill den stora kyrkan. Utan att överdriva så fick vi där en upplevelse vi sent kommer glömma. Bra service, mat av riktigt hög kvalité och en underbar stämning blev vi bjuda på. Vem älskar inte att hitta små smultronställen? Just detta smultronställe behöver du boka bord på då många vill dit, så gör det redan inför ditt besök till Vadstena. 

Rådhuskällaren Vadstena

En annan restaurang som är värd ett besök är Rådhuskällaren Vadstena. Där kan du äta och dricka gott och samtidigt bli underhållen. Restaurangen känns lyxig och har en häftigt gammeldags, klassisk stil som gör att det hela känns rätt speciellt.

LÄS OM: Öland – Saker att göra på Öland!

Bakgatan Vadstena

Inte nog med det! Bakgatan Vadstena är även det en restaurang vi verkligen vill rekommendera. Detta var till och med en av de första restaurangerna vi åt på i Vadstena. Vill du äta lyxigare, väldigt fin mat ska du gå till Bakgatan. Bli dock inte orolig bara för att de har ett något begränsat utbud, utan de är otroligt duktiga på deras rätter och kommer helt klart leverera en upplevelse som många kan njuta av ändå. 

Att göra i Vadstena med omnejd

Vadstena kommun har mycket att erbjuda. På ett rimligt avstånd från staden finns även andra saker att besöka och se, det vill säga utöver de vi tipsat om ovan. 

Exempelvis kan du boka en vistelse på Särtshöga vingård och se ut över Omberg, eller välja att åka till Väderstad konditori och njuta av nybakat bröd till frukost eller en god eftermiddagsfika. Väderstad är i sig en plats värd att besöka – att passera det under din vistelse i Vadstena rekommenderar vi verkligen. 

FAQ

Var ligger Vadstena?

Vadstena ligger i Östergötland. 16,4 kilometer sydväst från Motala och 51,6 kilometer väst från Linköping.

Hur många bor i Vadstena?

I Vadstena kommun bor runt 7400 personer. 

Hur lång är strandpromenaden i Vadstena?

Strandpromenaden i Vadstena, som sträcker sig från Vadstena slott till klosterområdet, är ca 800 meter lång. Det tar ungefär 10 minuter att promenera längs denna, där du hela tiden har fin utsikt över Vättern till vänster. 

Varför stängdes Vadstena kloster?

När Gustav Vasa blev Sveriges kung valde han att stänga ner alla kloster i Sverige. Vadstena kloster var ett av dessa, trots att det var det kloster som stängdes sist. 

Hur kan jag bo i Vadstena?

I Vadstena finns det olika alternativ för dig som vill boka boende. Utöver att boka ett hotellrum, exempelvis på Vadstena klosterhotell, kan du hyra ett hus, en stuga eller en lägenhet antingen centralt i staden eller en bit utanför. 

Lämna en kommentar