Upplev Skåne!

Upplev Skåne – sevärdheter och nöjen i Skåne 2021

Är det dags att boka in semestern? Då kan det verkligen vara lägligt att boka in en tur till Skåne. Skåne erbjuder ett fantastiskt landskap såväl som härliga miljöer, nära till hav och riktiga guldkorn när det kommer till platser och ställen att besöka. Att göra en tripp till Skåne är med andra ord något alla kan få väldigt mycket glädje av. Och det i princip oavsett intressen! Ta del av våra bästa tips på saker att göra i Skåne nedan. Upplev Skåne nu!

Städer att besöka

Skåne tillhör Skåne län, vilket i sig är ett område som är rätt stort. Det innebär alltså att det inte bara finns ett flertal olika städer, orter och kommuner att besöka, utan även att det finns en hel del platser och ställen att ta del av. När det kommer till städer att besöka i Skåne skulle vi dock vilja påstå att de följande är mest värda ett besök, eller kanske till och med en omväg rent ut sagt:

 • Malmö
 • Båstad/ Torekov 
 • Österlen (Kivik, Brösarp, Kåseberga)
 • Falsterbo 
 • Lund
 • Ystad
 • Köpenhamn

Självklart finns det fler städer och fler platser att besöka än de vi listat ovan. Men samtidigt är dessa de områden i Skåne som vi bjuder på flest, och bäst, saker att göra. Ska du åka till Skåne kan du med andra ord få ut rätt mycket av att besöka några av de platser som vi tipsar om. Nu ska du få reda på varför!

Ta dig lätt runt och upplev Skåne med Skånetrafiken.

Upplev Skåne – städer och orter att besöka

Malmö

Malmö är kankse inte en stad som man rent krasst väljer att sätta som högsta prio på listan över platser och städer att besöka i Skåne. Men faktum är att det kan vara värt att tänka om där, det vill säga om du tänker precis som vi. I Skåne finns det nämligen gott om saker att både se och göra, som du förmodligen inte hade en aning om.

Utöver det omtalade Turning Torso, som även är Malmö stads landmärke och Nordens högsta skyskrapa, finns det även möjligheten att i Malmö besöka lekland och nöjesparker, vandra och promenera i olika parker, njuta av behaglig natur och äta god mat. Det finns till och med en jättefin strand precis i stan, där du kan ta ett svalkande dopp! Malmö är en väldigt mångkulturell stad med mycket att bjuda på.

Båstad och Torekov

Längs den omtalade Bjärehalvön finner du de välbesökta sommarorterna Torekov och Båstad. De båda två har flertalet charmiga egenskaper och underhållande ting att ta del av för den som väljer att besöka dem. I och med att de ligger så nära intill varandra är det väldigt enkelt att slå två flugor i en smäll.

Torekov

I Torekov (länk till texten om Torekov här) kan du göra allt från att bada från den omtalade badbryggan (helst i morgonrock och träskor), ta turbåten ut till Hallands Väderö direkt från Hamnen, promenera längs stranden och hoppa från klippor till att besöka olika restauranger, vandra längs Skåneleden, ta in på hotell, handla lokala råvaror från gårdsbutiker och spela golf precis intill vattnet.

Trots att det främst är de äldre årsgrupperna som väljer att besöka Torekov, och även bosätta sig där, kan vi garantera dig att det finns gott om saker att göra där för alla olika åldrar. Det alltså även om du har barn. En stor del av den turism som passerar genom och besöker Skåne väljer att ta en tur till Torekov åtminstone någon gång, och det av flera anledningar. Att cykla här är riktigt mysigt.

Båstad

Det som finns att göra i Torekov finns till stor del även att göra i Båstad. Skillnaden är dock att atmosfären såväl som sevärdheter, aktiviteter och saker att göra är mer anpassat för den unga publiken. Just av den anledningen finns det gott om både restauranger, barer och klubbar i Båstad, exempelvis den välkända Peppes Bodega i Båstad Centrum.

I Båstad kan du däremot även göra en hel del shopping, besöka olika hamnkrogar, spela tennis och padel, och framförallt njuta av den stora Tennisveckan som inträffar en gång varje sommar. Båstad är även platsen där det hålls en del festivaler, och så finns det en riktigt trevlig strand med ett tillhörande kallbadhus som minst sagt är populärt.

Österlen

När vi säger att Österlen är en plats i Skåne som erbjuder dig att både besöka och uppleva en uppsjö av guldkorn och dolda pärlor längs den Skånska kusten överdriver vi inte. Därmed är Österlen ett av de stråk i Skåne län som tillhör ett av de mest besökta, och det under olika tider av året och av olika målgrupper.

Hur fint Österlen är går liksom inte riktigt att beskriva bara såhär på rak arm. Utan man måste nästan själv åka dit och besöka de olika platserna för att förstå vilket intryck dess natur och atmosfär kan göra. Det vi däremot kan säga är att du kan förbereda dig på att beskåda milslånga sträckor av riktigt gröna ängar och bördiga fält, bada på svalkande badplatser och njuta av den härliga naturen.

Mer konkret finns det även en hel del stopp att göra i Österlen. Du kan exempelvis besöka Kivik och köpa lokalproducerad äppelmust direkt från dem, äta skaldjur i mysiga Brösarp, ta en titt i den lilla fiskebyn Kåseberga, eller utforska det omtalade Blåherremölla. Även Simrishamn är en del av Österlen, även det ett väldigt populärt resmål för många. Du kan också besöka Ales stenar, en mystisk plats från innan vikingatiden. Väl i Österlen bör du alltså planera din rutt!

Falsterbo

Det är väl förmodligen ingen som har missat det faktum att den världskända Falsterbo Horseshow sänds just från Falsterbo? Om inte det är ett tillräckligt starkt argument för att du ska besöka Falsterbo så vet vi inte vad. Är det svårt att få tag i biljetter till själva hästshowen kan vi meddela att Falsterbo är värt ett besök.

Du kan exempelvis passa på att besöka Falsterbo fyr längst ute på Falsterbonäset, spela golf på någon av Sveriges två äldsta golfklubbar, njuta av den mysiga hamnen eller promenera längs den fina stranden. Här är deras Måkläppen en svårslagen besöksplats för de som inte kan få not av milslånga, vita, mjuka sandstränder. Ett måste är såklart också att kolla in de omtalade badhytterna i Skanör, du vet de som är målade i flera fina färger och som ligger placerade precis på stranden?!

Lund

Lund är väldigt känd för att vara en av de bättre – och största – studentstäderna i Sverige. Och så är det. Något som många däremot inte tänker på är att Lund inte bara är en stad som lockar studenter och ungdomar av olika slag. Utan Lund är faktiskt en stad som har väldigt mycket att bjuda på. Framförallt är Lund en stad som har ett väldigt brett utbud av aktiviteter och trevliga besök för den mat- och dryckesintresserade.

I staden finns det gott om restauranger, caféer, fik och bagerier. Det finns till och med de ställena som rostar eget kaffe, och så har Lund en väldigt bra matmarknad. Trots att Lund är hyfsat stor stad känns den väldigt gemytlig och hemtrevlig, rätt personlig och trivsam. Värt ett besök helt klart!

Ystad

Du har väl förmodligen hört talas om det populära Ystad Saltsjöbad? Om inte så har du kanske inte missat överdrivet mycket – trots att detta hotell är ett väldigt trivsamt sådant så skulle vi säga att Ystad är så mycket mer än bara ett välkänt hotell!

I Ystad kan du nämligen göra allt från att besöka milslånga, otroligt fina sandstränder, ta behagliga dopp i det blå, besöka en djurpark, campa, ta färjan över till den danska ön Bornholm, och vandra i ett naturreservat. Du kan även besöka Kloster.

Det som är så speciellt med Ystad är också att det ligger i princip så långt söderut i Sverige som man kan komma. Bara det kan för många vara en anledningen till att vilja besöka just Ystad. Värt att veta om är också att den otroligt mysiga innerstaden bjuder på en hel del kulturella och historiska sevärdheter för den som önskar det, där gamla byggnader har bevarats ändra sen Medeltiden.

Köpenhamn

Om du känner att du fått nog av Skåne och besökt allt som du är intresserad av att besöka kan vi komma med glädjande nyheter. Köpenhamn ligger nämligen, som du kanske redan vet om, precis över gränsen från Skåne. Har du redan tagit dig till Skåne och även har Köpenhamn på listan av platser att besöka kan du alltså rätt smidigt (och snabbt) ta dig över till Danmark och den omtalade huvudstaden.

Köpenhamn är, precis som vår huvudstad Stockholm, en otroligt trevlig stad som har något för alla. Oavsett om du gillar den mer hippa stilen, om du vill ta del av mat- och dryckesupplevelser, om du ska arbete, studera, vill utforska den danska kulturen eller bara gillar att upptäcka nya städer så kan Köpenhamn ge dig väldigt mycket. Kör över bron eller ta färjan direkt för att komma över!

Andra sevärdheter och platser – Upplev Skåne

Utöver alla de städer, platser och orter vi tipsat om ovan i Skåne finns det en hel del andra besök som är värda att nämna, Upplev Skåne i:

 • Kristianstad – för dig som gillar att promenera längs milsvida stränder och njuta av de svalkande blå vid olika badplatser kommer sommaridyllen Kristianstad passa dig. Till Kristianstad hör även orten Åhus som bland annat är kända för sin goda glass. En bit utanför Kristianstad finner du Kjugekull vilket är ett perkfet område för vandring och beskådning av natur.
 • Östra Göinge – Östra Göinge är kanske inte riktigt en ort som man hör så mycket om. Däremot kan det vara värt ett besök när du är i Skånekrokarna, framförallt om du gillar historia och att besöka olika slott.
 • Höllviken – vill du besöka ett häftigt museum och ta del av olika sevärdheter under din vistelse i Skåne? Då kan vi rekommendera dig att åka till Höllviken och boka in en tur i deras omtalade Falsterbonäsets Open Air Museum. I Höllviken finns, utöver detta konstmuseum, Collins Sten som är ett känt område med statyer och monument.
 • Helsingborg – Helsingborg är en fin stad som kan vara värt ett besök för den som vill få den där riktiga storstadskänslan, med mycket folk och en hel uppsjö av ställen att se och besöka. Något som många inte tänker på är att det precis intill Helsingborg gömmer sig mängder av guldkorn längs kusten. Några av dessa är Kattegatt och den spetsiga halvön Kullaberg med byn Mölle.

Inte långt ifrån Skåne hittar du Öland, se allt som Öland har att erbjuda – BESÖK ÖLAND

FAQ

Att göra i Skåne med barn?

Planerar du att spendera en del av semestern i Skåne tillsammans med barnen? Då kan vi rekommendera en hel del barnvänliga aktiviteter och sevärdheter; Skånes djurpark, Tykarsgrottan, Malmöhus, Kulturen i Lund, Embla Träd, att cykla dressin genom staden eller paddla kanot i vattnet.

Hur lång tid tar det att åka till Skåne?

Hur lång tid det tar att åka till Skåne beror såklart från vart i Sverige du ska utgå. Mellan Stockholm och Skåne är det ca 55mil (6,5h) och mellan Göteborg och Skåne ca 25mil (ca 3h).

Åka från Skåne till Bornholm – hur lång tid tar det?

Om du befinner dig i Skåne, närmare bestämt Ystad, kan vi verkligen rekommendera dig att boka färjan och åka över till Bornholm åtminstone för en dag. Denna färja går flera gånger varje dag och tar ca 2,5h – väl på Bornholm finns det ytterligare saker att uppleva och utforska!

Att hitta på i Skåne – vad händer i Skåne?

I och med att Skåne är ett rätt stort län finns det enorma valmöjligheter av saker att göra där. Oavsett om du vill bada, besöka stranden, vandra, äta och dricka gott, upptäcka städer, ta del av kultur och historia, ta med dina barn på semester eller cykla längs vackra sträckor finns något att hitta för dig!

3 tankar på “Upplev Skåne!”

Lämna en kommentar