Dags att uppleva Stockholms skärgård!

Stockholms skärgård – Vart ska man åka?

Ser du på Stockholm som en stad där det alltid bara är mycket folk, bilköer, högt tempo, stress, ytliga attityder och tråkigt väder? Trots att detta dessvärre är en bild som väldigt många har av staden så skulle vi vilja säga att det är en rätt negativ uppfattning av staden. 

Har man varit i Stockholm och upplevt och sett olika områden, stadsdelar och platser är man väl medveten om att det är en stad som bjuder på det mesta. Och då menar vi inte bara det typiska storstadslivet. Utan en bit utanför stadens centrum, närmare bestämt i Stockholms skärgård, kan såväl turister som boende njuta av miljöer som är raka motsatsen mot city. 

Tar du dig ut till Stockholms skärgård kan du hyra in dig i mysiga små semesterhus, njuta av milsvida utsikter, plaska i det blå, sola på klippor och stränder, lyssna på vågorna, åka båt, vandra i grönska och mycket, mycket mer. Oavsett om du tidigare varit i skärgården eller inte är det värt ett besök! Nedan listar vi de åtta mesta populära öarna i Stockholm skärgård!

Stockholms skärgård öar

Visste du att Stockholm skärgård består av ca 30 000 öar?! Det innebär inte bara att området är väldigt stort, utan det innebär också att det  finns minst en ö som passar alla. 

Oavsett om du önskar lite högre standard på saker och till, eller om du vill leva som barna i Bullerbyn och den lantliga stilen finns det goda möjligheter om att få en fantastisk semester. Nedan tipsar vi om 8 av dessa ca 30 000 öar som finns att ta del av – har du redan besökt dessa har du bokstavligt talat en hel uppsjö att fortsätta besöka. 

Båtluffa i Stockholm skärgård

Att åka båt till skärgården är något som hör till upplevelsen. Skärgårdsbåtarna går med jämna mellanrum både från Stockholms city och från andra hamnar runt om i staden. 

Känner du för att ta dig ut till skärgården mer än ett par gånger om året kan vi komma med glädjande nyheter. Genom att köpa ett så kallat båtluffarkort kan du åka med de stora båtarna mellan de olika öarna precis hur du vill, utan att behöva köpa en ny biljett varje gång. Självklart är även systemet för biljetter väldigt bra om du bara vill åka ett fåtal gånger. 

Har du egen båt går det också bra att ta den ut till någon av skärgårdsöarna. Att båtluffa i Stockholms skärgård är mångas dröm, det inte minst för att du aldrig tröttnar på omgivningarna. Variationen är också så otroligt bra – miljön på öar som bara ligger tio minuter från varandra kan se helt olika ut. 

MISSA INTE: Vandra Kungsleden – Detta får du inte missa!

Fjäderholmarna & Vaxholm

Står du på Djurgården i Stockholm kan du se över till Fjäderholmarna. Detta är ett perfekt resmål om du även önskar ta en båt från stan och komma ut till klippor, böljande vatten och lugna miljöer. Även Vaxholm ligger nära Stockholm – det är en omtalad svensk ö som erbjuder en typisk skärgårdssemester. 

Fjäderholmarna

På Fjäderholmarna finns den populära krogen Fjäderholmarnas krog. Under sommaren – och även under julen – kan du njuta av riktigt god mat och svalkande dryck. En annan populär restaurang är Rökeriet där du blir serverad skaldjur och fisk i alla dess former, precis som det ska vara vid vattnet. På ön finns det även en hel del konstrelaterat att beskåda för den som vill. 

Vaxholm

Vaxholm är den typiska skärgårdsstaden som alla storstadsbor gillar att åka till under sommarmånaderna. Framförallt är det de charmiga butikerna, de mysiga caféerna och de välsmakande restaurangerna som lockar. Har du barn är Vaxholm ett perfekt resmål även för dem då det finns möjlighet för barnen att rida, spela fotboll och åka konståkning på ön. 

Hotell Stockholms skärgård

Den mest populära restaurangen på Vaxholm är den som finns på Waxholm Hotell, och det både för lunch och middag. Där kan du även boka in dig för en hotellnatt och sova gott i en lyxig hotellsäng – vi har hört att även frukosten ska vara riktigt god där!

Möja & Gålö

Gålö har Stockholms skärgårds längsta strand, medan Möja är en av mellanskärgårdens största öar – bara av dessa anledningar kan det vara värt att besöka dem två. 

Möja

På Möja bor ca 300 personer, vilket i sig innebär att det på ön finns ett väldigt mycket större utbud av service och vardagliga nödvändigheter än vad det finns på andra öar. Utöver detta kan du på ön besöka träkyrkan, cykla eller vandra i naturreservatet Björndalen. Ett hett tips är att äta på Wikströms Fisk, Möja Värdshus eller Pärlan på Möjan. 

Gålö

Gillar du att bada, sola och njuta av fint väder är det här ön för dig. Med den längsta stranden i området kring Stockholms skärgård finns det mycket att uppleva just i den kategorien. Njut av långgrunt vattnet och glass från glasskiosken. Den som vill vandra och fiska kommer även den bli nöjd på ön. 

Vandrarhem Stockholms skärgård

Gålö har ett historiskt vandrarhem som du bara måste besöka om du väljer att åka dit – Sälstationen. Bara ett par steg från havet kan du checka in i ett mysigt litet rum och njuta av den fantastiska utsikten. När du väl är där kan vi tipsa dig om att be personalen berätta om vandrarhemmets mystiska historia, om de nu vill göra det… Den är nämligen hemlig. 

Sandhamn & Utö

Populära Sandhamn med sin elegans är helt klart en ö som ska besökas någongång. För dig som är mer intresserad historia kan vi rekommendera mysiga Utö. 

Sandhamn

På ön kan du möta både stockholmare och turister i stora lass – ön är nämligen en av de mest populära runt om i området. Här kan du bo riktigt trevliga, äta gott, bada, motionera på olika sätt, segla och mycket mer. Om du vill äta riktigt bra mat är det Sands Hotell, Seglarrestaurangen eller Sandhamns Värdshus du ska besöka. 

Spa Stockholms skärgård

Inte nog med att ön har ett exklusivt utbud när det kommer till restauranger, boenden, sevärdheter och aktiviteter. Utan ön är även exklusiv när det kommer till avkoppling, för där finns det nämligen ett spa som ska vara väldigt behagligt. Finns det något bättre att kombinera riktig skärgårdsmiljö med lyxen av att vara på spa?!

Utö

På Utö kan du bli bjuden på en hel del spänning om du är intresserad av kultur och historia. Du kan bland annat besöks järngruvan och gruvmuseet för att se hur det såg ut när järnmalm avlagrades från ön. Trots att detta inte gäller idag är det roligt att se! Efter dina historiska besök kan du njuta av underbara stränder och mysiga cykelvägar. Att äta på Utö Värdshus rekommenderar vi också. 

Grinda & Finnhamn

Grinda och Finnhamn är öarna som helt klart kommer att gå hem hos den som njuter av och vill ta vara på livet. Båda öarna är riktiga skärgårdsklassiker som uppskattas av många, inte minst av oss. 

Grinda

På Grinda kan du strosa runt i affärer, besöka värdshus, handla i olika kiosker och gårdsbutiker – vad mer behövs? Snöra på dig vandringsskorna och gå längs Grindastigen. Avsluta med en middag på skärgårdens bästa krog – Grinda Värdshus. 

Finnhamn

Allt från tallskog till klipphällar finns att njuta av på Finnhamn. Om du vill paddla kanot är Finnhamn en av de bästa öarna att utgå från, och det utan överdrift. Vill du istället vara på land kan du gå längs Finhamnsstigen eller äta på Finnhamns krog som båda två ska vara riktigt roliga att ha gjort under besöket. 

Hyra stuga Stockholms skärgård

På Finnhamn finns två stugbyar där du kan hyra in dig för ett par nätter. Med ett utbud av sammanlagt 270 bäddplatser finns det även gott om rum för större sällskap. Vem vill inte spendera tid i en mysig och idyllisk stuga när man ändå tagit sig till en så fin ö?

FAQ

Hyra hus Stockholms skärgård – är det möjligt?

Självklart är det möjligt att hyra hus i Stockholm Skärgård. På Sandhamn kan du hyra lyxiga hus om du önskar det, men det finns även flertalet andra öar runt om i skärgården som erbjuder stuguthyrning i alla olika prisklasser, kategorier och årstider. 

Vilken ö ligger längst bort från Stockholm? 

Av öarna i denna guide ligger Möja längst bort från Stockholms stad. Det tar mellan 2,5-4 timmar att åka båt dit, vilket är en rätt bra bit.

Naturhamnar Stockholm skärgård – hur många finns det?

Stockholm skärgård har 24 naturhamnar som du som besökare kan utforska och upptäcka.

Vilken ö passar bäst för barn?

Det beror på vad ni vill göra. Men Fjärdlång eller Vaxholm är populärt för barnfamiljer då det där finns gott om aktiviteter och sevärdheter som passar alla åldrar, det främst då barn. 

Vilken är den sydligaste ön i Stockholms skärgård?

Arholma är den ö som ligger mest söderut i Stockholms skärgård.

Lämna en kommentar