Sälen på Sommaren – Allt man kan göra!

Vad finns att göra i Sälen på sommaren?

Sälen är för de allra flesta en av de mest välkända skidorterna i Sverige. Trots att Sälen i sig är rätt litet så är det flera tiotusentals människor som besöker orten varje år, och det främst för att åka skidor och utföra andra vinteraktiviteter. På senare år har det däremot blivit allt mer populärt att besöka Sälen även under sommaren. Det har resulterat i att det idag finns rätt mycket att både se och göra i det svenska dalafjället även under de varma månaderna. 

Nedan har vi samlat det som kan vara bra att veta för dig som vill besöka Sälen under sommaren, där vi skapat en lista över vad som finns att göra där!

Sport och fritid 

Vandra på fjället

En aktivitet som framförallt är populär att göra i Sälen på sommaren är att vandra på fjället. Trots att Sälen är en rätt liten ort finns det ett flertal fjäll och fjälltoppar att vandra på. 

Såväl Kläppen, Lindvallen, Hundfjället och Tandådalen är trivsamma alternativ för olika nivåer. Det må finnas mycket mygg i Sälen på sommaren, men är du förberedd med bra kläder och myggspray finns det mycket som talar för att du kan njuta av de fina vyerna ändå. 

Fördelen med just fjällvandringar i Sälen är att det alltid, oavsett plats, är väldigt nära att ta sig till fjället. Det innebär att såväl unga som gamla, stora som små kan ta sig ut på vandringar. Det finns flera uppstyltade vandringsleder, där ett välkänt alternativ är att vandra södra Kungsleden med start från Högfjällshotellet. 

Cykla i Sälen

Precis som att du under sommaren i Sälen kan vandra på fjället längs olika leder finns det även gott om utrymme för dig att cykla på fjället. Det finns gott om förberedda och markerade cykelleder som erbjuder dig att cykla precis som du själv föredrar. Cross country och downhill är mest populärt, men även landsvägscyklingen är trivsam. 

Tack vare att Sälen också ingår i cykelnätverket Biking Dalarna kan du känna dig trygg med att de leder och områden för cykling som erbjuds är både bra och säkra. Här är framförallt områdena Kläppen, Lindvallen, Vasaloppsarenan och Sälens by medräknade. Det finns cykling i Sälen för alla nivåer och åldrar.

Golf i Sälen 

Om du inte tidigare varit i Sälen under sommaren är det inte helt självklart att det i den lilla byn även är möjligt att golfa. Men faktum är att så är det – på 500 meters höjd i Sälens by finner du den riktigt välskötta och underhållande Sälenfjällens Golfklubb. Här erbjuds du att spela på en 18-håls bana mitt i naturen!

Vattenaktiviteter

I Sälens by finns det även som en liten central där du kan hyra utrustning för olika vattenaktiviteter, såsom kajak, kanot, paddleboard och gummibåt. Längs Västerdalälven kan du sen paddla precis enligt den nivå av spänning och utmaning som du själv är bekväm med, antingen på stilla vatten eller i forsande drag. 

Även på Kläppens camping kan du hyra utrustning av olika slag. Är du intresserad av vattenaktiviteter i form av fiske finns även det möjligheten att testa på i Sälen. Även detta sker då i Västerdalälven, där du kan fiska både lite mer utmanande och lite lättare. Vill du fiska i en sjö på fjället rekommenderar vi Lindvallens fäbod som hjälper dig med allt. 

Höghöjdsbana i Lindvallen 

Känner du för att ta dig an nya höjder och utmana ditt psyke lite extra kan vi tipsa om höghöjdsbanan som finns i Lindvallen. Där kan du göra allt från att klättra och ta dig upp för olika banor till att åka ziplines och leka med barnen. Svårighetsgraden går att variera beroende på ålder, samt beroende på hur modig du är. Riktigt roligt är det i alla fall!

Äta i Sälen under sommaren

I och med att Sälen är en skidanläggning som främst är öppen under vintertid har det sen länge varit känt att det mesta som finns i området i matväg är stängt under de varma månaderna. Detta har dock kommit att ändras under de senaste åren. 

Om du besöker Sälen under sommaren idag finns det flertalet restauranger, caféer och butiker att båda äta på, köpa med sig från och handla i. Några av dessa är mysiga Olarsgården, klassikern Gustav Grill & Bar, idylliska Gammelgården Sälen, samt Storfjällsgraven. Lammet & Grisen i Sälen är dessvärre stängt. 

Som tur är finns det, utöver ovanstående alternativ, även andra sommaröppna alternativ för dig som vill dricka eller äta något gott i Sälen i sommar:

  • Appetito 
  • Ylvas Våffelstuga
  • Viktors Bistro
  • Pinchos
  • Olnispagården
  • O’learys
  • Gammelgården
  • Fompes Träkolsgrill
  • Fågelboet 
  • Snögubben topprestaurang 

Bo i Sälen sommartid 

Som ni kan se finns det ingen tvekan om att det idag finns mängder av saker att både se och göra i Sälen på sommaren. Oavsett om du vill besöka orten med familjen, med din partner, med kompisarna eller kollegorna kommer ni ha mycket att göra, det framförallt om ni gillar friluftslivet. Även hundar kommer älska livet i Sälen när det är sommar!

I och med det ökade intresset om att besöka Sälen under sommaren finns det idag flertalet alternativ av boenden att hyra runt om på fjället. Du kan hitta mysiga fjällstugor, stora hus, centrala lägenheter och flertalet andra boendelösningar. 

Sök efter stugor att hyra i Sälen och se över de alternativ du får upp. Några områden vi tipsar om, som precis som under vintern är väldigt trivsamma på sommaren är Kläppen, Sälens by, Lindvallen, Hundfjället, Tandådalen och Stöten. Tänk dock på att vara ute i god tid för att hitta ett boende att hyra – efterfrågan blir större och större för varje sommar som går. 

MISSA INTE: Vandra Kungsleden – Upplev Sveriges mest norra landskap.

Hur tar jag mig till Sälen på sommaren på bästa sätt? 

Är du intresserad av att besöka Sälen på sommaren skulle vi nog säga att det smidigaste sättet att ta sig dit är med bil. Det framförallt om du vill ta med egna cyklar, packning, tillbehör för olika aktiviteter, osv. 

I och med att Sälen fortfarande inte är lika aktivt under sommar som under vinter kan tillgången av taxi, buss och andra färdmedel vara något begränsad. Däremot är det såklart möjligt att ta sig till Sälen med både buss, tåg och flyg. 

Sälens flygplats är i full gång med att erbjuda flygresor både till och från den lilla orten i Dalarna. När du landar i Rörbäcksnäs kan du sen antingen välja att hyra en bil eller att ta buss eller taxi dit du ska. Du gör med andra ord det som passar dig bäst! Att ta sig till Sälen är lika smidigt under sommaren som vintern. 

FAQ

Vad är roligast att göra i Sälen under sommaren?

Det finns mängder av saker du kan göra i Sälen på sommaren. Oavsett ålder, intresse och förutsättningar kan du göra allt från att vandra, cykla, paddla kajak och fiska till att besöka olika restauranger, fika på mysiga caféer, golfa och besöka höghöjdsbana. 

Finns det boenden att hyra i Sälen i sommar?

Allt fler stug- och husägare väljer att erbjuda sina fjällstugor och hus till uthyrning även under sommartid. Du kan med andra ord hitta gott om olika alternativ då du vill besöka Sälen sommartid och inte har en egen bostad. Var dock ute i god tid – efterfrågan är väldigt hög, inte minst i år!

Äta i Sälen i sommar – finns det restauranger som är öppna?

Ja! Idag finns det faktiskt en hel uppsjö av restauranger, caféer och butiker som är öppna även under sommaren i Sälen. Oavsett om du vill äta italienskt, amerikanskt, snabbmat, gå på lyxrestaurang, njuta av en våffla eller dricka goda drinkar finns det i Sälen. Vi tipsar om restauranger och caféer öppna i Sälen i sommar ovan.

Hur ta sig till Sälen på sommaren?

Det smidigaste och mest flexibla alternativet för att ta sig till Sälen under sommaren är med bil. Du kan däremot precis som vanligt även boka buss- och tågresor, eller välja att flyga från exempelvis Stockholm direkt till Sälens flygplats. 

Lämna en kommentar