10 tips på platser att besöka i Skottland

Om du är sugen på att åka på semester men inte riktigt vet till vilken land du vill åka kan jag verkligen rekommendera dig att kolla in våra restips i Skottland. Skottland är nämligen en del av Storbritannien som har någonting för alla – när vi själva var där blev vi snabbt förälskad i landet, vilket tyder på att du också kan bli det! 

Efter vår första vistelse i Skottland kände jag att jag bara måste återvända och få uppleva ännu mer av det som finns att ta del av där. Just för att vi fattade så stort tycke för landet, och för att det fanns så mycket roligt och intressant att både se och göra, har vi prioriterat att sen vårt första besök åka dit fler gånger. Varje gång har vi alltid hittat nya saker att uppleva. 

Visst låter det lockande! Väljer du att besöka Skottland kommer du inte bli besviken. För att öka chanserna om att ditt besök blir lika bra som vårat kommer vi dela med oss av våra bästa restips till Skottland nedan. Att åtminstone ha något att utgå ifrån, inte minst från någon som tidigare varit i landet, kan verkligen göra skillnad. 

TÄNK PÅ: Skaffa ett vaccinpass för din utomlandsresa.

1. Bow fiddle Rock (Portknockie)

Är du på jakt efter nya och unika utsikter att ta del av ska du ta dig till Bow fiddle Rock. Bara under resan dit fick vi se fantastiska vyer som jag inte tidigare har sett någon annanstans, och det utan att överdriva. Det var helt magiskt!

Lyckas du befinna dig på platsen när solen går ner över havet kommer du slås av en än mer vackrare utsikt än vad den är under dagen. Om det är något du ska göra i Skottland så är det att besöka denna utsiktsplats – har du tidigare inte blivit hänförd av jordens vackra platser kommer du att bli det här. 

2. Arbroath Abbey (Angus)

Ett av alla kloster som finns i Skottland är Arbroath Abbey. Värt att nämna är dock att detta kloster inte bara är ett i mängden. Utan detta kloster har en speciell plats i befolkningens hjärta, och även för landets historia. Detta då det finns en väldigt stark koppling mellan Skottlands självständighetsdeklaration och klostret i fråga. 

Sedan år 1947 har det varje år hållits en minneshögtid på platsen, och det just för att det var i klosterruinen som man undertecknade självständighetsdeklarationen. Detta är minst sagt en unik historia, så gillar du historia och kultur kommer detta vara ett bra resmål. 

3. Lossiemouth (Moray)

En av Skottland finaste stränder är Lossiemouth. Trots att det i landet sällan är så pass varmt att det är behagligt att bada och sola är det värt att ägna ett besök till stranden. Har du tur får du ta del av en och annan uppvisning från olika surfare, och har du riktig tur kan du få se flasknosdelfiner längs kusten! 

4. National Museum of Scotland (Edinburgh)

Tycker du om att besöka museum är National Museum of Scotland ett måste för dig. Muséet är ett museum i världsklass, och trots att vi själva inte är några historie- eller kulturnördar var det faktiskt väldigt intressant att besöka det. Det inte minst om du vill lära dig mer om landet genom att studera, kolla på och läsa om olika nika skapelser som alla har en anknytning till det vackra landet Skottland. 

5. Craigievar Castle (Aberdeenshire)

Visste du att det sägs att det var detta slott, Craigievar Castle, som var inspiration till slottet som du kan se i filmen om Törnrosa av Walt Disney? Har du inte koll på vad vi menar kan vi säga att det verkliga slottet förmodligen kommer att överraska dig. Det är nämligen helt i rosa, och precis lika magiskt som det låter. Men mer än så tänker vi inte berätta, utan du får helt enkelt åka dit själv och uppleva det. 

6. Edinburgh

Har du inte tid att åka runt och besöka olika platser i Skottland, utan bara har tid att besöka en stad är det utan tvekan Edinburgh du ska åka till. Staden, vilket är Skottlands huvudstad, är sådär typiskt skotsk. Här finns det med andra ord mycket att se och ta del av för de som vill uppleva landet på riktigt.  

Du får minst sagt mycket av Skottland i en och samma stad – män i kilt, flera slott och mängder av whiskey. Mitt tips här är dock att undvika huvudstaden under storhelger i Skottland då dessa ofta innebär att det är mycket folk, trängsel, köer och andra evenemang. Detta kan göra att du inte får rätt bild av Edinburgh, vilket ju är synd. 

7. Cairn O´Mount (Aberdennshire)

Upplev skotsk naturmagi på berget Cairn O´Mount. Som högst är berget 500 meter över havet, och om vädret är klart och soligt kan du se ända bort till Nordsjön. Utsikten är med andra ord svårslagen, och upplevelsen i sig riktigt cool. 

Det har också blivit en grej att man som besökare vid berget ska lägga en sten överst på stenröset samtidigt som man önskar sig något. Om önskningen blir sann eller inte återstår att se. En sanning är dock att Cairn O’Mount är en plats värd att besöka.  

8. Glenlivet

Har du sett filmerna “Sagan om ringen” och “The Hobbit”? Då är du med på vad vi syftar på när vi säger att miljön och omgivningarna i dessa filmer är rätt häftiga. Om du vill uppleva något liknande, men inte vill eller har möjligheten att resa till Nya Zeeland kan du uppleva något likande på Glenlivet i Skottland. Miljön där är faktiskt nästintill densamma.  

När du ändå är där kan du passa på att lära dig mer om whiskyn “The Glenlivet” som kommer just därifrån. För det går faktiskt att besöka destilleriet på plats, där du både kan lära dig om, testa på och köpa med dig olika produkter. 

9. Ballindalloch Castle (Speyside)

Av någon anledning har det här blivit vårt favoritslott, och det just för att det är så otroligt fint och välskött. Slottet stod klart år 1546 och sen dess har det hållit sig i princip lika vackert under alla år. Precis intill ligger den himmelska trädgården “Walled Garden”. Här finns det även underhållning för barn i form av lekplats, leksakståg och park. 

10. Isle of Skye

Sist men inte minst på vår lista av restips i Skottland har vi Isle of Skye. Detta är en ö tillhörande Skottland som bjuder på en hel otrolig upplevelse i form av förtrollande natur på alla sätt och vis. Innan vi åkte dit visste vi inte att vi hade en dröm om att få uppleva en ö med sådan natur, men nu vet vi att vi hade det och att den har gått i uppfyllelse. 

Fördelen är att det trots dåligt väder är väldigt fint på ön Isle of Skye. Utöver fin natur finns det även många spännande djur där, så som vandrande getter! Är du ett fan av att upptäcka fina platser och njuta av naturen bör du verkligen åka dit. 

FAQ

Vad får jag inte missa under min resa till Skottland?

Alla de tio platser som vi tipsar om ovan är värda ett besök. Om du däremot måste välja ett av dessa skulle jag säga Blow fiddle Rock då det är mitt absolut  bästa restips i Skottland. 

Hur många slott finns det i Skottland?

Skottland är känt för sina många, fina slott. Idag finns det omkring 1700 stycken som du både kan besöka, se, uppleva och lära dig om. 

Var ligger Skottland?

Skottland är en del av Storbritannien, en del som tillhör de norra delarna av landet. Det ligger alltså norr om både England och London. 

Hur tar jag mig runt i Skottland?

Det bästa är att hyra en bil när du kommit till Skottland, det framförallt om du vill ha möjlighet att se, göra och upptäcka så mycket som möjligt under din tid där. Vill du inte, eller inte kan, hyra bil finns det självklart också buss- och tågförbindelser att ta sig runt med i landet. 

Gäller vänster- eller högertrafik i Skottland?

I Skottland gäller vänstertrafik. Därför bör du vara extra försiktig i trafiken om du själv ska köra bil, samt tänka på att alltid se dig om en extra gång innan du svänger ut.

Lämna en kommentar