Restips i Rom – en guide för alla

Rom är helt klart ett resmål vi kan tipsa om för dig som gillar att uppleva historia, konst och kultur. I Rom kan du nämligen hitta världskända verk som Colosseum, Spanska trappan, Fontana di Trevi och mycket, mycket mer. Det är med andra staden som har något att berätta oavsett var du går och i princip oavsett vad du gör. Det spelar inte heller någon roll om det är första gången du är där eller om det är den tionde – i Rom finns det alltid något att uppleva. 

Tyckte du att detta lät lockade bör du absolut planera ett besök till staden någon gång framöver. Inför din resa dit kan den här guiden vara något för dig. Nedan kommer vi nämligen att lista några av våra bästa tipsen vi har att ge dig inför resan, däribland några saker som är bra att tänka på när man ska åka dit!

Restips i Rom – att tänka på inför och under resan

Låt oss börja denna guide med saker som kan vara bra att tänka på både innan och under din resa till Rom. För att få en så bra semester som möjligt kan det vara smart att planera lite, det framförallt då det finns så otroligt mycket att göra och se i staden. Detta innebär såklart inte att du behöver planera varje dag eller timme in i minsta detalj. Men att ha någon slags plan på vad du vill hinna med när du väl är där kan vara både väldigt smart och behagligt. 

Vad ska du tänka på under din resa till Rom?

Eftersom att Italien är med i EU är det möjligt för dig som besökare där att surfa och använda sin mobil på samma sätt som du gör i Sverige. Beroende på vilken operatör du har kan tillgängligheten, flexibiliteten och användningen när du är utomlands såklart variera. Men oftast är det i princip samma som att använda telefonen i Sverige. 

Trots att det innebär att du många gånger kan söka upp platser att besöka och saker att se, samt hur man tar sig dit, är det inte fel att köpa en riktig karta över staden. En specifik “karta” som hör till just Rom är deras Roma Pass som du kan köpa på flygplatsen. 

Roma Pass är, precis som namnet innebär, ett slags kort som du kan använda dig av på flera olika sätt runt om i Rom. Du kan till exempel använda det i kollektivtrafiken, som inträde till olika saker, för att få rabatter, med mera. I detta pass finns även en karta du kan ta del av vid behov. Från och med att du aktiverar det är kortet giltigt i tre dagar. 

TÄNK PÅ: Skaffa ett vaccinpass för din utomlandsresa.

Restips Rom – sevärdheter

Är det första gången du ska åka till Rom finns det vissa sevärdheter som är viktigare än andra att planera inför, boka in och uppleva. Alla tycker såklart olika gällande detta, men om vi talar ur våra egna erfarenheter och vad vi själva skulle prioritera så är dessa de vi skulle lagt störst vikt vid under vår första vistelse i staden: 

Colosseum

Du har säkert sett bilder och hört talas om Colosseum. Faktum är att detta är en av de absolut mest välkända byggnaderna i just Rom. Här kan du gå omkring och fantisera om hur det såg ut förr, det vill säga när Gladiatorspelen hölls där under den fruktade men samtidigt älskade romartiden som ägde rum för ett antal decennier sen. Riktigt häftigt att uppleva!

Villa Borghese

Vill du vara och känna dig som en rommare själv ska du ta dig till parken Villa Borghese. Det är nämligen  här som de allra flesta rommarna väljer att hålla sina picknickar. Ett tips är att du köper med dig något gott att äta och dricka, för att sen sätta sig på en filt i skuggan under ett träd eller på en härlig plats i solen. 

Galleria Borghese

Inte alls långt ifrån Villa Borghese ligger galleriet Galleria Borghese. Där inne finner du många otroliga verk från olika renässansmålare genom tiderna. Här är det värt att köpa en biljett in i förväg för att ha möjligheten att beskåda de olika verken. Eftersom galleriet bara tar in ett visst antal besökare per dag är det smart att göra det i rätt god tid. 

Vatikanen

Ett annat måste under din resa till Rom – vare sig det är första eller tionde gången – är ett besök i Vatikanen. Vatikanen är den välkända staten i Rom där du kan hitta målningar av Michelangelo – dessa går inte att se någon annanstans i hela världen. Bara det är enligt oss värt ett besök!

Spanska trappan

Sedan 1725 har den Spanska trappan varit en plats där både turister och rommare samlas för att sätta sig ner och hämta andan. Värt att nämna är dock att det är mer än bara en plats att vila på. Trappan är nämligen otroligt vackert gjord, och trots att det sedan augusti 2019 är förbjudet att sitta på monumentet är det en bra plats att stanna upp, ta in omgivningen och vila lite innan du går vidare på nya äventyr. 

Fontana di Trevi

Släng ett mynt i den populära fontänen Fontana di Trevi och önska dig något. Runt denna fontan kan det vara väldigt mycket folk, så det är värt att vara beredd på. Vi skulle dock säga att trots att det är mycket folk så är det helt klart värt ett besök för att få se den speciella fontänen, och det oavsett om din önskan går i uppfyllelse eller inte. Fontänen ligger på Palazzo Colonna där du kan strosa runt i timmar utan att tröttna. 

Restips Rom – shopping

Spanska trappan, som vi nämnde innan, är ett hett tips på ställen att besöka just under den dag du vill shoppa, kolla in i olika affärer eller bara gå runt bland exklusiva butiker. Trappan ligger nämligen  i samma område som Roms bästa shopping!

Letar du efter exklusiv shopping är det till området runt om och i närheten av Spanska trappan som du ska gå till. Där finner du exklusiva butiker som Gucci, Louis Vuitton, Chanel, m.m. Är dessa butiker lite för exklusiva kan du traska vidare till Via Cola di Rienzo där du finner kläder, väskor och skor i en mer “normal” prisklass. 

Vill du gå på en marknad finns det även rätt mycket sådant att gå på lite här och var i Rom. Den största marknaden heter Porta Portese och hålls varje söndag. Oavsett vad just du är ute efter och var du befinner dig är marknader väldigt roliga att gå på. 

Restips Rom – mat och dryck

Vem älskar inte italiensk mat? Pasta, pizza, risotto, gelato, gott bröd och härliga bakverk finns att ta del av var du än vänder dig. Såklart är Rom, som i sig är en rätt stor turiststad, en stad där kvalitén på både mat och dryck kan variera rätt rejält. Överlag finns det dock mycekt bra att hitta. 

Vill du ha en riktigt mysig och god middag rekommenderar vi dig att besöka Trastevere. Gå dit när solen har gått ner och strosa runt bland mysiga gränder innan eller efter det att ni ska avnjuta den typiska italienska middagen på den typiska italienska restaurangen. 

Monti är också ett område där du kan ta del av mycket god mat. Detta är ett område som ligger ovanför Colosseum, men trots det är det faktiskt inte så många som känner till just detta. Det vill säga i alla fall inte alla turister. Enligt oss är detta ett tecken på att man bör besöka det då det är där man kan hitta sina egna guldkorn.

Restips Rom – kollektivtrafik

Att ta sig runt och hitta i Rom är väldigt smidigt, inte minst om du ska gå eller cykla. Som sagt kan du köpa ett “Roma pass” och använda det för att ladda upp dina biljetter till kollektivtrafiken. Bland annat kan du använda detta för att åka med de röda turistbussarna . något som är väldigt populärt – som tar dig till många av de ställen vi listade. 

Vill du inte ta den röda bussen går det självklart även bra att ta den vanliga bussen, vilket även det är väldigt enkelt och smidigt. Du kan även ta dig fram genom staden med tunnelbanan. I Rom finns det två linjer, en blå och en röd. 

Värt att tänka på är att tunnelbanan stänger ganska tidigt om kvällen. Är du ute sent en kväll är taxi ett val. Att åka taxi i Rom är inte allt för dyrt, framförallt inte om du är noggrann med att bara åka i de vita kommunala taxibilarna som har en taxameter.

Trots att det finns flera smidiga förbindelser och kollektivtrafik får du inte glömma att avstånden mellan de olika populära sevärdheter sällan är särskilt långa i Rom. Det kan därmed vara väldigt både bra, praktiskt och mysigt att ta sig en promenad eller cykletur mellan dem. Planera dina dagar någorlunda för att se vad som ska besökas när, och hur. 

FAQ

Hur tar jag mig till Rom?

Antingen flyger du till Fiumicino eller till Ciampino, för att sen åka vidare till Rom med buss eller taxi. Det går även att bila eller åka tåg till Rom, men det tar såklart längre tid. 

Vilken är den populäraste sevärdheten i Rom?

Måste man välja skulle vi nog säga Colosseum är den absolut mest populära. 

Hur många turister besöker Rom varje år?

Ett vanligt år då det inte är en pandemi, OS eller något annat stort evenemang i Rom brukar det vara ungefär 30 miljoner turister som besöker staden. 

När är det minst turister i Rom?

Många anser att det är bäst att besöka Rom i april-maj eller i oktober-november, inte minst då det oftast är just då som det är minst turister i staden. 

Under vilka månader är det stor chans att få bra väder?

Sommaren i Rom kan bli olidligt varm. Därför är det bäst att åka dit på våren eller hösten då det vanligtvis fortfarande är varmt i luften och hyfsat bra väder men ändå väldigt behagligt att vistas där.

2 tankar på “Restips i Rom – en guide för alla”

Lämna en kommentar