Restips för dig som ska åka med husbil i Europa

I och med att Sverige är ett så pass avlångt land finns det väldigt mycket att både se och göra längs vägarna. Trots att vi har många guldkorn och gömda smultronställen att upptäcka finns det väldigt många fler länder i Europa som är värda att besöka, och som i sin tur bjuder på mer (och andra saker) än vad just Sverige gör. 

Europa är minst sagt en världsdel med många olika kulturer och miljöer. Ett tips för dig som vill ha möjligheten att uppleva så mycket som möjligt, och besöka flera olika länder, i Europa är att ta husbilen och åka på roadtrip. Det kan bli hur roligt som helst! 

Roadtrip med husbil Sverige vs Europa 

Värt att veta om är dock att det inte riktigt är samma sak att åka med husbil i resten av Europa som det är att åka runt med husbil i Sverige. Det alltså både på gott och ont. Med andra ord är det smart att läsa på och skaffa dig så mycket information som möjligt innan det att du ger dig iväg, så att du är förberedd på det som kan komma.

Idag finns det mängder av hemsidor där du kan hitta bra information. Däremot skriver olika sidor olika saker, något som kan försvåra och förvirra en del. För att underlätta och förtydliga för dig får du här en sammanfattning av det som är viktigast att veta om och tänka på inför och under din husbilssemester i Europa. 

husbil

När är den perfekta tiden för en husbilssemester i Europa?

Många föredrar att åka med husbilen genom Europa på hösten eller våren. Detta då det under vintern kan vara svårt att köra husbilen, det inte minst på ett säkert sätt. Under vintern är det ofta också kallt i flera länder inom Europa, vilket gör det hela lite mindre trivsamt (åtminstone om du frågar oss!). 

Ser man istället till sommaren så är det under denna period då många andra turister tänker samma sak som ni, det vill säga att det skulle vara roligt med en roadtrip. Därmed brukar trafikköerna vara rätt långa, många platser och ställen är fyllda med folk, och så kan ni behöva spendera en hel del tid till att vänta. 

Värmen kan också vara hög på sommaren och sensommaren. Detta är såklart inte ett problem om du älskar värme och inte har några problem med att vara (och sova) när det är varmt. Men om inte bör du planera att åka till Europa på försommaren eller hösten. 

Läs mer: Husbilssemester i Sverige

Kolla upp din försäkring

När du har bestämt dig för när du ska åka borde du kolla upp vad som gäller med din försäkring. Om du åker iväg och din försäkring inte gäller, åtminstone inte på det sätt du trodde att den gjorda, kan det bli rätt dyrt om något skulle hända. Detta är kostnader (och konsekvenser) som ingen vill behöva uppleva. 

En trygghet i att åka till så kallade “gröna-kort-länder” är att försäkringen brukar gälla på samma sätt där som den gör i Sverige. Det är dock alltid bäst att dubbelkolla så att du är helt säker på vad du kan förvänta dig och vad som skulle ske om olyckan är framme. Oavsett så är försäkring alltid viktigt för att du ska ha en backup! 

Då ska du undvika Autobahn

Du kommer med stor sannolikhet att behöva åka på Autobahn någon gång under din husbilssemester i Europa. Har du tidigare inte gjort det kan det vara en rätt rolig upplevelse, det alltså trots att du inte får köra så fort med en husbil. 

För att slippa mycket trafik och långa köer bör du dock undvika att åka på Autobahn under helger och dagar där många är lediga. Det är alltid mycket trafik på Autobahn, men under just veckoslut och helgdagar är trafiken mycket tätare än vanligtvis. Behöver du inte passera den vägen just då bör du alltså undvika det. 

Olika regler i olika länder

I Europa finns det hela 49 länder. Som du säkert redan räknat ut, eller redan vet om, så har inte alla dessa länder samma regler. Detta beror speciellt på om landet är med i EU eller inte. Därför är det ett stort tips att alltid kolla upp vad som gäller i just det landet du ska åka in i, det vill säga vilka regler, lagar och riktlinjer som man måste ta hänsyn till.

Kraven på husbilens utrustning och hur/ var du får köpa – det vill säga trafikreglerna – kan nämligen variera rätt mycket från land till land. Den största skillnaden sker när trafiken byter sida från högertrafik till vänstertrafik. Men det kan också finnas mindre variationer som regler som berör hastigheter och omkörningar. 

Vilken utrustning husbilen bör, och i vissa fall måste, ha är också ofta olika. I vissa länder måste du till exempel ha en brandsläckare i husbilen, medans det i andra länder inte alls är nödvändigt. Detta är smart att kolla upp innan du ger dig iväg eller åker in i ett land för att undvika strul och problem. 

Läs mer: Res till norra Italien

Parkera inte husbilen var som helst 

Att köra flera timmar i sträck kan vara jobbigt, det inte minst om du kör en stor och tung husbil. Oavsett hur smidigt det flyter på (det vill säga om det gör det) kan vi verkligen rekommendera att göra många stopp på vägen. 

Framförallt ska du stanna så fort du känner dig trött. Det kan dock vara bra att utöver det ha en tumregel om att stanna var tredje timme för att sträcka på benen, gå på toaletten och kanske äta eller dricka något. Då minskar du risken för att du blir sådär plötsligt trött. 

Sov på en säker plats 

Under nätterna när det är dags att sova i husbilen är det viktigt att du tänker på att du inte får ställa dig var som helst. Detta kan variera rätt mycket från land till land. Kolla upp var du får ställa husbilen innan du besöker landet, och se alltid till att ta det säkra kortet genom att stå på en rastplats för husbilar. 

sova i husbil

Trots att det kan vara lockande att somna till ljudet av Medelhavet är det inte alltid en så bra idé. Att stå både säkert, tryggt och praktiskt på en färdig plats är med andra ord att föredra av många anledningar. 

Gör en packlista

Innan du börjar din husbilsemester i Europa måste du packa. Det bästa och mest effektiva sättet att göra det på är ofta med hjälpa av en packlista. Där ser du direkt vad som behövs tas med, vad som ska prioriteras och vad du ska packa i vilken väska. Denna metod gör också att du kan bocka av så fort du har packat ner någonting, något som i sig är skönt. 

Precis vanligt ska du självklart ha med dig kläder, lakan, handdukar, hygienartiklar och allt annat sånt som man brukar ha med sig på en semester. Mat, dryck och snacks är även de måsten. När det gäller husbil behöver du dock komma ihåg att ta med några andra saker utöver det: 

Gasol

Gasflaskor från olika länder i Europa kan se olika ut från de flaskor vi har i Sverige. Detta gäller inte minst hanteringein. För att kunna fylla på med gasol från andra länder behöver du nämligen både en ventil och en adapter. 

Vill du slippa det tar du med dig extra gasol direkt från Sverige. Oftast går det åt ca två P11-flaskor per månad. Beroende på hur länge du ska vara borta behöver du alltså räkna ut när du kommer behöva fylla på gasolen, hur du ska fylla på gasolen, samt med vad.  

Viktiga papper och bevis

Det första du bör packa ner är körkortet. Det är också alltid bra att ha med sig passet – vid gränser där det inte räcker med ett körkort som identifikation måste du ha det. 

Även dokumentation för själva husbilen är bra – registreringsbevis, skadeanmälningsblankett, försäkringspapper och andra dokument som du kan behöva visa upp är inget du vill glömma hemma. Förvara dessa i en mapp eller pärm för att hålla redan på dem. 

Betalkort är även det ett måste, och så kan lite kontanter vara användbara. I Sverige är vi lyckligt lottade med appen Swish, men i och med att denna funktion inte finns tillgänglig i alla europeiska länder måste du ha möjligheten att betala på något annat sätt. Då är betalkort och kontanter riktigt passande. 

Vilket typ av körkort måste jag ha för att få köra husbil?

Väger husbilen mindre än 3,5 ton får du köra den med ett vanligt B-körkort. Väger den mer än 3,5 ton måste du ha ett C-körkort. Tog du körkort innan juni 1996 får du dock köra husbil med ett vanligt B-körkort oavsett vikt så länge bilen klassas som en personbil. 

Vad är det viktigaste att tänka på under husbilssemestern?

Att planera – om du inte planerar och bara kör dit du känner för kan det till slut uppstå problem. Din planering kanske inte alltid går hela vägen, men att ha någon slags utgångspunkt som du kan luta dig tillbaka mot är alltid bra. 

Hur snabbt får jag köra med en husbil?

Kör du en husbil som väger över 3,5 ton är maxhastigheten oftast 80 km/h. Om husbilen är modern, har låsningsfria bromsar och nackstöd och bälte på alla säten får du max köra i 100 km/h. Detta kan dock skilja mellan olika länder, så kolla upp det innan!

Vad är “gröna kortet”?

Det är ett internationellt försäkringsbevis som tyder på att din husbil i detta fall har en trafikförsäkring som gäller i landet där fordonet är registrerat. Detta är viktigt för att undvika problem.