Resguide – Neapel – Sorrento – Amalfikusten

Italien är ett fantastiskt land med många vackra platser och kustremsor. En av dessa är Amalfikusten, belägen i regionen Kampanien på landets sydvästra sida. Här hittar ni vackra pittoreska byar, enastående utsikter och klarblått hav. 

Hur tar man sig hit?

Det finns olika alternativa vägar att ta sig till Amalfikusten.
Alternativ 1: Flyg till Neapel och ta sedan tåget från Napoli centrale till Sorrento. Tågresan tar ca 1 timme och kostar mellan 5-7€ per person. Det går givetvis att hyra bil i Neapel och ta sig till Sorrento på det viset, men det en hektisk och kaotisk trafik just i Neapel så välj tåget med fördel.

Väljer ni att flyga via Neapel så rekommenderas att stanna en natt i den spännande staden. Bo centralt, strosa i spanska gränderna och testa en äkta napolitansk pizza eller en lunch på exempelvis Trattoria da Nennella för att maxa känslan av södra Italien.

Alternativ 2: Ibland kan det vara svårt att hitta direktflyg från Sverige till Neapel, då kan det vara ett möjligt alternativ att istället flyga till Rom. Från Rom kan man antingen köra bil eller ta tåget via Neapel och sedan vidare till Sorrento. Resan tar ca 2 timmar från Rom till Sorrento och tågbiljetter kostar ungefär 30€ per person.

Väl framme i Sorrento, som är det sista stoppet på tågresan, finns det goda kommunikationer direkt utanför tågstationen som tar er via buss runt om i regionen och kustremsan.

Boende runt Amalfikusten

Vi rekommenderar att bo i Sorrento efter som det är en lagom stor by att utgå ifrån, här finns ett bra utbud av hotell, restauranger och mindre butiker. Dessutom utgår de flesta utflykter härifrån som exempelvis bussar till Positano och färjor till Capri.

Att bo utanför Sorrento på någon mer avlägsen plats rekommenderas ej om det inte finns tillgång till bil eller moped då det är svårt att ta sig runt med kollektivtrafiken som ofta utgår ifrån Sorrento och därför är fullbokade vid stoppen på vägen. Dessutom är det tidskrävande och kan vara svårt att hitta närliggande restauranger och sevärdheter.

Finns det tillgång till bil eller moped och ni vill bo på ett mer avlägset ställe men som ändå har några få butiker och restauranger så rekommenderas byn Massa Lubrense, som ligger ungefär 15 minuters bilfärd från Sorrento.

Mat och restauranger vid Amalfikusten

En bit utanför Sorrento ligger ett litet samhälle som heter Termini, har man vägarna förbi så rekommenderas att äta en middag på Ristorante Nastro D’Oro som är en mysig restaurang med fantastiskt utsikt och väldigt trevlig personal och god mat.

Nastro D’Oro

Även Trattoria Eughenes är värt en middag eller lunch, Eughenes är en mysig och hemtrevlig Trattoria med prisvärd och god italiensk mat.

I Sorrento finns ett brett utbud av trevliga restauranger.
Frankie’s Bar är ett enkelt ställe som lagar goda pizzor till ett bra pris.

Är man senare sugen på en glass rekommenderas Fresco Gelato & Smoothies Gelateria som gör egen glass som är mycket god.

Har man lessnat på pizza och pasta och är sugen på något annat snabbt, gott och enkelt så rekommenderas Kebab Di Ciampa Andrea där man kan beställa fräscht och väldigt god kebab i olika former.

Massa Lubrense erbjuder ett antal restauranger, vi testade Ristaurante Il Cantuccio som erbjuder god mat och fantastisk utsikt över havet och solnedgången.

Utflykter och sevärdheter runt Amalfi

Att ta sig till Positano är ett måste om du besöker Amalfikusten, det går att ta sig dit från Sorrento med buss eller bil. Vi rekommenderar bussen då det var mycket smidigt och billigt, enkel biljett kostade ca 5 euro och resan tog ungefär 30 minuter.
Positano är en by belägen på och inbyggd i ett berg med utsikt över havet.

Där kan man strosa i byn, ta en kaffe eller lunch med härlig utsikt eller bada på stranden som finns nedanför byn. Viktigt att tänka på är att det är många trappsteg att gå både ner och upp i byn och det kan bli väldigt varmt under sommarmånaderna.

Rekommenderas att besöka denna plats i Maj, då är temperaturen behaglig och det är inte allt för mycket turister.

Fortsätter ni längs kusten kommer sedan byn Amalfi, där ligger det mest lyxigare hotell och det finns generellt mindre att göra för en besökare jämfört med Positano.

Vill ni ha lyxiga gator, affärer, restauranger och hotell som ligger några prisklasser över Sorrento så ska ni besöka Capri. Fin ö men något överskattad.
Från Sorrento kan ni ta färjan till Capri som kostar ca 45 euro enkelbiljett.