Restips Portugal – detta får du inte missa!

Har du planerat en resa till Portugal? Eller vill du få inspiration och tips på resmål överlag? Då har du hittat helt rätt! Här nedan kommer vi nämligen ge riktigt bra tips på resmål i just Portugal, och det för alla olika åldrar, intressen och önskemål. Oavsett om du tidigare varit i Portugal eller om det är första gången du ska resa dit kan vi nästan garantera dig att åtminstone ett par av våra tips kan vara användbara.

Ladda ner de här apparna innan din resa!

Våra bästa tips för dig som ska resa till Portugal

Att Portugal blivit ett så populärt resmål är inte så konstigt. Utöver att Portugal ligger väldigt nära både Sverige och andra trevliga europeiska, såsom Spanien och Frankrike, är Portugal ett land som bjuder på det mesta. 

Naturen är slående vacker, det finns en uppsjö av golfbanor, vågorna är surfvänliga, stränderna vita, städerna bjuder på shopping, sevärdheter och kultur, och maten är riktigt bra. Som om det inte vore nog har du även Lissabon, Portugals huvudstad, att ta del av, samt de välkända områdena Madeira och Algarvekusten. 

10 restips inför hösten!

Lissabon

Låt oss börja med landets stora stolthet, huvudstaden Lissabon. Detta är ett måste att besöka om du tidigare inte varit där. Trots att Lissabon är landets huvudstad upplevs den som rätt intim och nära, vilket gör att den känns precis lagom stor. Samtidigt är utbudet riktigt brett, det inte minst när det kommer till mat och underhållning. 

Åk runt med de charmiga spårvagnarna, vandra upp längs staden alla branta kullerstensgator och smala trappor för att njuta av de fina vyerna, njut av färska bakverk och frukter, eller ta plats på en av stadens alla uteserveringar för en god servering. Lissabon kommer inte göra dig besviken. 

Lissabon

Porto

Väl i Lissabon får du absolut inte missa att resa till en av de mest populära städerna i hela Portugal, nämligen Porto. Med en otroligt vacker miljö, fina, gamla byggnader, floden Porto och ett flertal sevärdheter är denna medeltida stad helt klart en av våra favoriter i Portugal. 

Porto

Cascais

Cascais är rent ut sagt ett paradis vid havet. Här kan du njuta av färska skaldjur och nyfångad fisk samtidigt som du ser ut över det böljande, korallblå havet. Är du ett fan av att surfa kommer du minst sagt bli imponerad – det finns en anledning till att väldigt många surfare väljer att åka till just Cascais, vågorna är nämligen riktigt bra. 

Även för dig som är en stor soldyrkare och gärna spenderar dagen på stranden kommer denna stad i sydvästra Portugal uppfylla dina önskningar, och det med råge. Boka in dig på ett lyxigt hotell, passa på att spela på någon av de välkända golfbanorna och ta in den vackra naturen. Det bästa är att du kan nå allt detta på bara 25 minuter från Lissabon. 

Cascais

Nazare

För dig som gillar berg, milsvida vyer och riktigt bra surf kan vi tipsa dig om Nazaré. Detta är nämligen en liten ort belägen precis vid havet, som tack vare dess placering på de höga klipporna bjuder på rent ut sagt magiska vyer. Här är vågorna stora, vyerna långa, byggnaderna häftiga och befolkningen trevliga. Passa på att lära dig mer om varför kvinnorna är kända för att bära sju kjolar!

Nazare

Albufeira

Gillar du att strosa runt i små gränder, lapa sol på fina sandstränder, njuta av ett glas eller två på en trevlig uteservering och upptäcka gammal kultur och historia ska du ägna åtminstone ett stopp till Albufeira. Detta är en trivsam turistort vid Algarvekusten som bjuder på just det, stränder, bad, söta butiker, soliga uteserveringar och kultur. 

Vilamoura

Känner du för att lyxa till det lite extra under ett par dagar i Portugal? Ta dig då till den lyxiga turistorten Vilamoura. Där kan du inte bara njuta av en god natts sömn på ett av stadens alla exklusiva och pampiga hotell. Utan i Vilamoura kan du även boka in dig på riktigt fina golfbanor, festa loss på stökiga nattklubbar och utöva olika vattensporter. Ett självklart besök är marinan som är fullproppad av yachter, den ena större och ståtligare än den andra. 

Vilamoura

Cabo da Roca

Cabo da Roca kanske inte är något unikt resmål om man ser till Portugal överlag. Trots att naturen här är riktigt cool, med höga klippor, branta stup och enorma vågor, finns det liknande platser och vyer att hitta på andra ställen runt om i landet. 

Det är alltså inte just för naturen som vi tipsar dig om att åka hit. Utan anledningen till att vi tar med Cabo da Roca i denna reseguide är för att Cabo da Roca är den västligaste punkten i hela Europa. Det kan vara rätt coolt att kunna checka av det på sin lista av platser att besöka. 

Cabo da Roca

Madeira

Du har förmodligen hört talas om det portugisiska portvinet Madeira? Oavsett om du är ett fan av detta eller inte tycker vi att Madeira helt klart är en stad man bör besöka om man tänker resa till Portugal. Detta framförallt om du är intresserad av vin och dryck överlag och vill se det omtalade portvinets ursprung. Det finns en anledning till att det kallas för Atlantens Pärla, något som i sig inte bara syftar till vinet! 

Madeira

Caminha

Befinner du dig i Spanien och vill ta dig över till Portugal utan att behöva åka så långt kan vi tipsa dig om att besöka Caminha. Caminha ligger nämligen precis vid gränsen till Spanien och är därmed en smidig inkörsport. Utöver det praktiska läget är Caminha en mysig, trevlig liten stad som bjuder på fina gamla byggnader, trevliga boenden och god mat. 

Lagos

Frågar du oss, och väldigt många andra, är Lagos ett självklart stopp under resans gång i Portugal. Här är naturen minst sagt unik – utöver att stränderna här är några av de finaste i hela landet kommer du även imponeras över de kopparfärgade, starkt röda klipporna som bryter av mot resterande miljö. 

Trots att stränderna är så fina ligger de ofta väldigt åtskilt och kan därmed erbjuda en del privata stunder för den som önskar. Gillar du solsken och varmt väder kombinerat med bad kommer du inte bli besviken. 

Lagos

Douro

Sist men inte minst vill vi tipsa om den förtrollande regionen Douro, som i sig är en del av den välkända Dourodalen. Detta är ett område i norra Portugal som du bara inte får missa, det inte minst om du fascineras över landskap, natur och fin miljö. Här kan du kombinera natursköna besök med imponerade matstopp och älskvärda viner. 

Douro

FAQ

Vad får jag inte missa i Portugal?

Portugal är ett land som bjuder på allt från milslånga stränder, perfekta surfvågor och härliga soldagar till rolig shopping, en mångsidig matkultur och spännande aktiviteter. Det finns med andra ord väldigt mycket att ta del av i landet. Om du frågar oss skulle vi dock säga att Lissabon, Cascais, Lagos och Douro är några av de områdena du inte får missa!

Hur reser jag till Portugal på bästa sätt?

Att bila till Portugal är rätt långt, men är såklart möjligt. Vill du underlätta för dig själv skulle vi dock rekommendera dig att flyga direkt till Lissabon för att sen hyra bil och ta dig runt i landet därifrån. Andra alternativ är att du åker tåg från Spanien, eller att du bokar en bussbiljett. Hur du reser dit på bästa sätt beror lite på var du ska och vad du vill göra.

Hur lång tid tar det att flyga från Sverige till Portugal?

Med direktflyg från Arlanda kan du flyga till Portugal (flygplatsen i Lissabon) på mellan 4 och 5 timmar.