Restips norra Italien – detta får du bara inte missa!

Känner du ett sug av att bara dra iväg till något trevligt land och njuta av lite sol, bad, roliga äventyr, fina miljöer och välförtjänt ledighet? Då kan vi verkligen tipsa dig om norra Italien! 

Den stora fördelen med Italien som land är att det har något för alla. Trots att de till största delen är de södra delarna av de så kallade ”sko-landet” som bjuder på just sol och bad kan du hitta en del av detta även i de norra delarna. Men framförallt är norra Italien ett otroligt trivsamt alternativ om du gillar vin, god mat, slående miljöer, roliga utflykter, häftiga upplevelser och ett trevligt folk. Känns norra Italien som stället för din nästa resa kan du få riktigt bra tips på saker att se och göra i vår guide nedan!

Kolla in våra restips i Rom

För dig som gillar sol och bad

Som tidigare nämnt är det många som väljer att ta sig till södra Italien då man vill njuta av sol och bad. Och det gör dom rätt i, för södra Italien är fantastiskt när det kommer till just detta. Klipporna, det klarblå vattnet, de fina stränderna, hotellen på klippkanten, de pittoreska byarna och den otroliga maten från havet. 

Något som däremot inte många tänker på är att det även finns en del riktigt fina sol- och badställen i norra Italien. De är inte lika många och lika lättillgängliga, men de går att hitta. Är du en sån som vill njuta av sol och bad även i norra Italien kommer våra bästa tips här:

Lago di Braies 

Belägen i de riktigt norra delarna av Italien, det vill säga i Dolomiterna, hittar du den otroligt vackra alpsjön Lago di Braies. Här kan du njuta av den fina miljön, utforska naturen, vandra eller cykla runt sjön, checka in på hotellet, och såklart sola och bada (om vädret och temperaturen tillåter).

Lago di Braies

Lago d’Orta

En annan väldigt fin sjö i de norra delarna av Italien är Lago d’Orta. Fördelen med just denna sjö är att den för många är helt okänd. Det innebär att du som besökare där inte kommer att behöva trängas med flera tusentals turister och besökare som också vill ta del av de fina vyerna. 

Istället är denna fantastiska plats, belägen i Piemonte, en otroligt lugn och behaglig sådan. De som vet att denna sjö existerar brukar till och med säga att den både är vackrare och mer rogivande än både Comosjön och Maggioresjön. Det kan vi hålla med om! Precis vid Lago d’Orta ligger sjöns ”huvudstad” Orta San Giulio som är minst lika slående vacker. 

Lago d’Orta

Gardasjön

En av de mest välkända badplatserna i hela Italien är Gardasjön, som även är landets största insjö. Här kommer du minst sagt att trivas om du gillar sol och bad, vacker natur, mysiga byar och enkla boenden precis vid vattnet. Sjön är mycket trevlig att bada i oavsett var du befinner dig, och tar du dig lite längre norrut kan du även surfa, vandra och cykla. 

Gardasjön

Trasimeno i Umbrien

Ytterligare en sjö som är värd ett besök är Trasimeno som ligger i Umbrien. Denna sjö skiljer sig en del från de andra vi listat ovan, det inte minst då miljön är väldigt unik – gröna kullar, små, pittoreska byar och olivlundar är det som omringar sjön. Naturen är med andra ord magisk, och det finns mycket att hitta på i området. Bada, åk båt, checka in på hotell, osv. 

Trasimeno

Lignano Sabbiadoro

Sist men inte minst vill vi tipsa om Lignano Sabbiadoro, i ett område som tidigare hette Udine men nu heter Friuli–Venezia Giulia och ligger längst ut i nordöstra Italien. Detta är platsen för dig som föredrar sandstränder och solstolar framför klippor och stenar. 

Vattnet här är långgrunt och stränderna långa, vilket gör sig perfekt för bland annat barnfamiljer. Värt att nämna är att denna plats ofta är fylld med folk, men har ni tur kan ni hitta ett par solstolar och njuta av mysiga dagar på stranden. Hyr båtar och låna utrustning för olika vattenaktiviteter för lite extra underhållning. 

För den vin- och matintresserade

Om du är vin- och matintresserad finns det ingen tvekan om att norra Italien kommer ha mycket trevligt att bjuda på. Framförallt finns det väldigt många vingårdar och vinproducenter i området, och det både av den enklare typen i mindre skala och av den välkända, exklusiva och lite mer komplicerade typen. 

italienskt vin

Valpolicella

Oavsett hur mycket du kan om vin kan vi verkligen rekommendera dig att besöka vindistriktet Valpolicella under din tid i norra Italien. Detta distrikt ligger i staden Verona, vilket inte är allt för långt från Gardasjön. 

I Valpolicella är man framförallt kända för att tillverka de omtalade Ripasso- och Amaronevinerna. Vill du gå lite utanför boxen är även tillverkningen av Recioto och så kallade Valpolicella-viner stort. Vill du besöka en (eller flera) vingård är det bara att du kontaktar den och bokar en tid. 

Piemonte och Toscana

Två av Italiens mest välkända vindistrikt är Piemonte och Toscana, två områden som också råkar ligga i just den norra delen. Här kan du hitta riktigt, riktigt bra viner till inte allt för dyra priser. 

Är du ett fan av Barbera, Barolo och Barbaresco viner, eller om du vill känna på ”Italiens finest”, ska du utan tvekan ta dig till båda dessa områden. Även de omtalade Chianti-vinerna kommer du att hitta i Toscana. Miljön, naturen, omgivningarna och vyerna är slående vackra – Piemonte med sina stora, frodiga kullar och Toscana med sitt milsvida landskap. 

Piemonte

Emilia-Romagna

Detta är det område du måste besöka om du gillar mat och vin! Det är nämligen härifrån som några av Italiens mest omtalade produkter och råvaror kommer, såsom Prosciutto di Parma, Parmigiano Reggiano, Bolognese ragù och Balsamico. 

Emilia-Romagna är ett större område i landet, som består av flera städer, orter och byar. Att just denna sträcka är ett måste för dig som vin- och matälskare är att du kommer passera både Parma, Reggio Emilia, Modena och Bologna. Här kommer du hitta otroligt mycket gott.

Emilia-Romagna

Sevärdheter, kultur och historia 

Är du en sådan resenär som gillar att ge dig ut på utflykter och äventyr, och att dessa gärna innefattar nya upptäckter, häftiga platser och lite fart och fläkt? Då kan norra Italien bjuda på en del guldkorn även för dig. Det finns faktiskt mängder av olika sevärdheter att både se och ta del av, samt kulturella och historiska platser att besöka. 

Bergamo

Bergamo är en rätt speciell stad i norra Italien då den är uppdelad baserat på vilka höjder de olika städerna ligger på. Här är framförallt Citta Bassa, ”den låga staden”, och Citta Alta, ”den höga staden”, de mest omtalade. De båda städerna är väldigt mysiga och kommer få dig att känna som du spolar tillbaka tiden. 

Den som gör att just detta resmål passar bra för dig som gillar äventyr är att du tar dig upp till den höga staden antingen genom att promenera, vandra, cykla eller genom att ta den söta lilla bergbanan. Detta är en upplevelse i sig. Väl på toppen är utsikten magisk, och det finns även gott om uteserveringar och barer att njuta av. 

Bergamo

Verona

Verona skulle kunna kallas för historiens stad, det inte minst då i Verona hittar byggnader, fastigheter och arkitektur som skapades antingen vid tiden runt eller före Kristus. Det finns med andra ord en väldigt långtgående historia i staden, och det på flera platser och på flera olika sätt. Kolla in alla broar, murar och valv, och glöm för guds skull inte Amfiteatern!

Verona

Milano

Milano, även kallat modets stad, är en fantastisk plats för dig som gärna besökare kulturella och historiska sådana. Utöver stadens fokus på mode kommer du här att hitta flera enormt kända verk – katedralen Il Duomo di Milano, samt den otroligt exklusiva gallerian Vittorio Emanuele ll som är ett verk i sig. I staden kan du även uppleva världens främsta operascener. 

Venedig 

Det sista, men absolut inte minsta, som vi vill tipsa dig om då du ska besöka eller resa runt i Italien är Venedig. Har du tidigare inte varit där är det verkligen dags för dig att åka dit, åtminstone för en dag. Den välkända vattenstaden är en fantastisk plats där du tar dig med båt längs de fina kanalerna, där du passerar under broar och åker förbi slående byggnader.

Även i Venedig finns en del kända verk att ta del av, såsom Markusplatsen, Markuskyrkan, Dogepalatset och Rialtobron. Välj själv om du vill uppleva Venedig från din egna gondol, eller om du vill åka runt på stadsfärjan Vaporetto. Passa på att ta dig dit innan vattennivåerna är så pass höga att man inte kan vara där. 

Ett sista tips om du väljer att åka till Venedig är att besöka ”systerstaden” Chioggia, som med dess placering precis söder om Venedig och dess väldigt efterliknande miljö även brukar benämnas som lilla Venedig. Här kan du njuta av härliga åkturer på kanalen, beskåda de häftiga broarna och förundras över de fina byggnaderna, det utan att du behöver trängas med lika många besökare och turister som i just Venedig. Hett tips! 

FAQ

Ska jag besöka södra eller norra Italien?

Vi skulle säga att norra Italien är ett bättre resmål för dig som är lite av en mat och vinnörd, och för dig som kanske vill besöka ett par vingårdar. Södra Italien bjuder mer på bad och sol. 

Hur tar jag mig till norra Italien på bästa sätt?

Det ena alternativet är att du gör en “Europa-roadtrip” av det hela, där du bilar från Sverige och tar dig ner till Italien. Ett annat alternativ är att du flyger till Italien och hyr en bil där, eller att du reser med tåg, flyg och buss i landet. 

Finns det något jag absolut inte får missa i norra Italien? 

Är du en mat- och vinnörd skulle vi säga att både Emilia- Romagna området och vindistrikten Piemonte och Toscana är måsten att checka av! Du bör även besöka några av de fina sjöarna. 

Lämna en kommentar