Vandra Kungsleden – Det här får du inte missa!

Vandra Kungsleden – en klassisk vandringsled

Kungsleden är kanske den mest populära vandringsleden i Sverige. På den kommer du att vandra genom fjällmarker i Lappland, där du kan njuta av oslagbar svensk natur och en fantastisk upplevelse som du sent kommer glömma. Det går att vandra Kungsleden på olika sätt tack vare de olika delarna. Självklart kan du även vandra hela Kungsleden om du är sugen på det!

Kungsleden vandring

Sedan början av 1900-talet har människor upplevt Kungsleden vandring, det vill säga en vandringssträcka på 43 mil som uppkom tack vare Svenska turistföreningen. Södra kungsleden är vanligast att starta på – då kommer du att gå igenom Hemavan. Målet har du uppe i norr, nämligen Kungsleden Abisko. Faktum är dock att oavsett var du börjar så kommer att vandra genom fantastiska miljöer och hinna ta dig förbi hela fyra nationalparker. 

Vandra, njut, ät och sov – på repeat

Om du bestämmer dig för att vandra hela Kungsleden har du 43 mil av exotiska upptäckter i form av renar, snöiga bergstoppar, förtrollande björkskogar och njutbara fjällhedar framför dig. Eftersom fjällstugor finns placerade längs Kungsleden kan du låta vandringen ta tid. I Fjällstugorna kan du äta gott och sova sött – så att du nästa dag kan vandra och njuta igen. 

Det går dessutom att tälta. Många tältar för att få en maximal upplevelse av Kungsleden. Att tälta i flera veckor – vilket det kan ta att vandra Kungsleden – är det dock inte många som gör. Oavsett om du bor i stuga eller väljer att tälta är det du som bestämmer själv hur du vill bo, vad du vill se och hur långt du vill vandra. 

Kungsleden karta

Du behöver inte vara orolig för att gå vilse på Kungsleden. Leden är nämligen markerad vilket innebär att nästan alla kan ta sig an den. Men i och med att mobiltäckningen inte alltid är den bästa kan det vara bra att ha med sig en karta, det exempelvis om du vill göra en avstickare. 

Värt att veta om är dock att även om leden har tydliga markeringar så finns det en risk om att en markering är trasig – då kommer kartan att vara din räddning. Att hitta brukar dock inte alls vara svårt. Kungsledens markeringar kontrolleras ofta och är därmed i de flesta fall väldigt tydliga. 

Kungsledens delar

Om man inte vill vandra hela Kungsleden är det möjligt att gå en eller några av de 5 delarna, även kallat etapper, som den delas in i. Alla startpunkter (och även slutpunkterna) för de olika etapperna kan du bila till för att komma fram snabbare. 

Första etappen – Hemavan till Ammarnäs

Den första etappen går mellan Hemavan och Ammarnäs. Sträckan är 7,8 mil och går att vandra åt båda håll. Ska du bara gå den första etappen rekommenderas dock att du börjar vandra i Ammarnäs och slutar i Hemavan. 

Ska du vandra hela Kungsleden ska du börja i Hemavan. Där kan du köpa utrustning, välja boende och äta. Längs sträckan kommer du vandra längs med olika terränger, alltifrån grönklädda dalar till dramatiska berg. När du vandrar från söder till norr sparar du även det bästa till sist. 

Andra etappen – Ammarnäs till Jäkkvik

Nästa etapp är något längre – 8,3 mil. Den startar i Ammarnäs och slutar i Jäkkvik. Längs med vägen möts du av kalfjället, vackra utsikter, myrmark, skogsterräng och mycket mer. Etappen erbjuder en vandring med både upp- och nedförsbackar. 

Var beredd på att du längs denna sträcka förmodligen kommer se mer renar än människor då denna etapp är den minst vandrande. Den är däremot inte sämre för det! Lyxa till vandringen genom att bo på hotell och äta på Wärdshuset. 

Tredje etappen – Jäkkvik till Kvikkjokk

Den tredje etappen bjuder på 8,1 mil vandring, där du även måste inkludera en båttur på 8 kilometer. Även denna led är mindre vanlig att vandra då den främst består av skogsterräng. I och med att du under vissa delar också behöver åka båt kan den upplevas som lite mer krävande än andra. 

Väl där kommer det dock vara väldigt roligt och ett spännande äventyr. Att se till att boka eller kolla upp var båttaxi är nödvändigt, samt att ha med tält, är att rekommendera. 

Fjärde etappen – Kvikkjokk till Saltoluokta

Vill du vandra 6,6 mil och åka båt i 8 kilometer? Då ska du välja den fjärde etappen, Kvikkjokk till Saltoluokta. Under denna etapp kan du köpa mat, basta och bo skönt. Etappen startar i skogsterräng men kommer längs vägen bjuda på fjällmiljö och snö. Tänk på att denna etapp är något svårare att vandra. Du bestämmer själv om du vill ro eller åka taxibåt på de två båtturerna. 

Femte etappen – Saltoluokta till Abisko

Här har vi den längsta, och sista, etappen på hela 14,9 mil! Värt att veta om är att 3 kilometer av dessa måste genomföras med båt, samtidigt som 3 mil är bilväg. Själva vandringen är alltså 11,6 mil. Påbörja din vandring Saltoluokta och ät på den miljömärkta restaurang med lokala råvaror som ligger i området innan du börjar din vandring mot målet, Abisko. 

Kungsleden Kebnekaise

Drömmer du om att bestiga Kebnekaise? Om du aldrig har varit närheten av Kebnekaise, eller ens haft tanken om att det är något du kan göra inom en snar framtid, kan vi säga att vandringen längs Kungsleden kommer förändra detta. 

När du klarat av målet om att vandra hela Kungsleden i Abisko kan du utan tvekan börja planera för din nästa resa om att bestiga Kebnekaise. Då rekommenderar vi däremot att du tar en paus i ett par veckor innan du ger dig ut igen – Kebnekaise är lite mer av en utmaning på riktigt! 

FAQ

Hur lång är Kungsleden totalt?

Hela Kungsleden är 43 mil. Först gick leden från Abisko till Kvikkjokk, men sen förlängdes denna sträcka till Hemavan där den idag slutar. 

Vilken etapp är mest populär?

Den femte etappen är den mest populära och den som de flesta vandrar.

Hur många fjällstugor finns längs leden?

Längs första etappen finns fem stugor, längs den andra finns det fyra, längs den tredje finns det tre, längs den fjärde finns det fyra och längs den femte finns det nio stugor. Totalt finns det alltså 25 stugor. 

Vandra från norr till söder eller söder till norr?

Jag skulle rekommendera att gå från söder till norr – då sparar du de bästa vyerna och de häftigaste upplevelserna till sist. 

Måste jag ha med egen mat?

Det är bra att ha med sig torrvaror som knäckebröd, bars eller liknande under vandringen. Men det finns butiker längs med leden där du kan köpa mat. 

2 svar på ”Vandra Kungsleden – Det här får du inte missa!”

Kommentarer är stängda.