Att tänka på inför din husbilssemester i Sverige

Har du planerat att spendera din semester genom att tuffa runt i Sverige och upptäcka olika platser med husbilen? Då har vi bara en sak att säga – det gör du helt rätt i! Att åka på husbilssemester är nämligen riktigt trivsamt, och det på alla olika sätt. Du kan ofta spara in en del pengar, du slipper stressen om att hitta boenden, och så har ni gott om utrymme för samtliga passagerare. Att resa runt i Sverige är även det väldigt underskattat. Kombinera semester med husbil och semester i Sverige och du får med andra ord den perfekta resan! 

Vad ska jag tänka på?

För att få till en riktigt bra semester med husbilen räcker det alltså med att du håller dig i Sverige – vårt land har så mycket att bjuda på som många inte ens vet om, och det såväl söder som norr, öst som väst. Det finns mycket att både se och göra, en uppsjö av platser att besöka och ställen att stanna på. 

Har du en husbil är du i princip obegränsad var du kan bo.  Det bästa med att semestra med en husbil är att ni även får uppleva saker under tiden ni reser. Sverige är alltså ett helt utmärkt land att semestra med husbilen i, och det utan överdrift. För att er semester med husbilen ska bli så bra som möjligt är det dock nödvändigt att tänka på vissa saker, framförallt en viss punkt:

fullpackat

Planering och förberedelse är A och O

Det krävs nämligen lite planering och förberedelse för att allting ska gå så bra som möjligt, för att det hela ska kännas roligt och spännande men samtidigt smidigt och tryggt, och för att ni ska få ut det mesta av er tid i husbilen. Att ha med sig rätt packning och utrustning förenklar saker och ting mer än man tror. 

För att ni ska få bästa upplevelsen av er husbilssemester i Sverige har vi tagit fram en checklista som ni bör följa, med tips på saker som kan vara bra att planera, förbereda inför och packa med. Med denna lista slipper ni göra samma misstag som oss och glömma hälften av allt som är viktigt (och bra) att ha med! 

checklista

Checklista inför husbilssemestern

Bevis att ha med

Som alltid när du kör bil ska du ha med dig körkortet under husbilssemestern. Ha som vana att lägga det någonstans där du vet var du har det, exempelvis i plånboken eller i ditt telefonskal. Det räcker inte med att du har en bild på körkortet, utan du måste ha själva körkortet för att kunna identifiera dig. 

Om du/ditt sällskap är svenska medborgare behöver ni inte ha med er era pass. Det räcker med att de som har tänkt köra husbilen har med sig körkortet. För de som inte har körkort kan det dock vara smart att ha med sig pass eller ID-kort som identifikation. 

Andra slags bevis du behöver ha med dig är husbilens registreringsbevis, samt försäkringsbeviset. Man vet aldrig om man blir stannad för kontroll eller när olyckan är framme. Att ha dessa papper med sig är alltså smart – då är du alltid redo om något skulle hända. 

Ska du utomlands? Skaffa vaccinpass i mobilen på bara 5 minuter. Enkel guide HÄR!

Ha alltid en backup – nyckel och karta 

Om du är en person som lätt tappar bort saker ska du absolut ha med dig husbilens reservnyckel. Detta kan vara smart även om du inte är en slarvig person – då är du alltid på den säkra sidan. 

Idag är det vanligt att man reser med en GPS, eller att man använder GPS eller kartor på sin smartphone. Trots att detta oftast går bra är det inte dumt att ha en vanlig karta med sig. För man vet aldrig, din mobil kan dö, täckningen kan försvinna och GPS:en kan börja krångla. 

Kontrollera husbilen och dess utrustning

Innan det är dags att sätta sig i husbilen och köra iväg är det viktigt att du ser över husbilen och kontrollerar att allt fungerar som det ska. Kontrollera att alla mätare fungerar, att ni har spolarvätska, att däcken inte är slitna eller har dåligt med luft, att oljan är påfylld, och så vidare. Det är inte kul att behöva stanna mitt på vägen bara för att du slarvade med kontrollen innan du körde iväg. Detta är framförallt viktigt om husbilen stått still ett tag innan resan. 

Du bör också kolla så att tillhörande utrustning på husbilen är i bra skick. Detta gäller saker som varningstriangel, vindrutetorkare, osv. Ett viktigt tillbehör som många glömmer att ta med är solskydd för vindrutan. Trots att ni ska semestra i Sverige kan solen vara stark och temperaturerna kan bli höga. Men ett solskydd blir husbilens insida inte lika varm samtidigt som glaset såväl som insidan skyddas bra. 

minibuss

Pengar och bensin

Något som ingen klarar sig utan (tyvärr) är pengar. Att ha möjligheten att betala på olika sätt, det vill säga olika betalningsmöjligheter, är alltid bra. 

Trots att du i de flesta fall i Sverige idag kan betala digitalt via telefonen eller med kort kan det hända att teknologin helt plötsligt inte fungerar. Då är det inte en så dum idé att ha kontanter tillgängligt. Detta är speciellt bra om du ska besöka mindre butiker eller orter där kort eller swish inte alltid är ett alternativ. 

En annan sak som alla behöver är bensin, det vill säga det drivmedel som husbilen nu drivs av. Utan bensin, diesel eller el kommer ni nämligen inte så långt. Bensinstationer finns lite överallt längs vägarna i landet. Dock kan det alltid vara bra att ha med sig en extra tank, samt att ni ser till att alltid planera er rutt och kontrollera drivmedelsnivåerna innan ni kör vidare. 

Håll er underhållna under resan

Att ha tillgång till olika sorters underhållning under en resa är alltid bra, och det oavsett om ni kör med husbil eller inte. Ha med en bluetooth högtalare så att du kan spela bra musik, din favorit podcast eller den ljudbok du lyssnar på. Musik och saker att lyssna på är alltid trevligt och gör oftast att timmarna på vägen inte känns lika långa. 

När det regnar, eller om ni helt enkelt vill underhålla er i husbilen ihop kan ett spel vara passande. Packa ner några sällskapsspel och en kortlek så är ni redo för regniga dagar, sena kvällar och roligt umgänge. 

Om det finns möjlighet är det även mysigt att krypa ner i sängen och se på en film eller serie. På semestern ska du inte behöva ta med dig datorn, men att förbereda så att du kan se på TV lite då och då är alltid bra. Idag kan du ladda ner och se på både filmer, serier och TV direkt i mobilen eller surfplattan. 

Mat och dryck

Mat vet aldrig när hungern eller törsten kommer smygande, och det inte minst under en semester som till stor del består av att köra och åka. Att ha med sig snacks, matsäck, frukt, nötter, bars, choklad, vatten och liknande kan därför nästan vara livsavgörande. 

Man vet som sagt inte när olyckan är framme. Det kan ju också bli som så att ni helt plötsligt behöver stanna mitt på vägen, och att ni där inte har tillgång till att köpa dryck, mat och liknande. 

Att fylla husbilen med mat och dryck är alltså väldigt smart. Det gör också att du eller ni inte behöver stanna stup i kvarten för att någon är hungrig eller törstig, vilket även gör att ni kan spara in lite pengar. 

Finns det ett minikylskåp i husbilen är det guldvärt att ta med sig lite frukostmat, pålägg, dryck, olika typer av snacks, mellanmål, med mera. Finns det inget minikylskåp i husbilen är bröd, mjukost på tub, frukt och andra torrvaror minst lika bra. Det finns lösningar på allt, det vill säga även när det kommer till mat och dryck att ta med sig på resan. 

husbilen med mat och dryck

Plats att stå på/ boendeplats 

Något du också bör se över är var det finns plats att ställa husbilen, det vill säga var ni kan ställa bilen och bo över en eller flera nätter. Detta beror inte bara på att det inte alltid är så säkert att ställa husbilen var som helst över natten, utan att man bör planera platsen att ställa sig på beror också på att man faktiskt inte får ställa sig vart som helst i Sverige. 

Ett tips är att planera din resa efter var det finns många husbilsplatser, det framförallt då det ofta känns säkert och tryggt. Självklart kan ni göra det lite mer äventyrligt, men det är alltid viktigt att kontrollera så att man får stå på en viss plats och att det är relativt säkert. Sen är det såklart helt upp till hur, när och var det är. 

boendeplats med husbil

Har du bockat av allt på listan?

Ja, listan för vad som bör fixas och förberedas innan husbilssemestern kan göras lång. Känns det som att det är för mycket att tänka på eller för mycket att fixa och dona med inför resan behöver du såklart alltså inte göra allt. 

Värt att tänka på är dock att många av de punkterna vi listat verkligen är viktiga att tänka på – vi har nämligen bara listat de absolut viktigaste sakerna. Utöver våra punkter finns det nämligen en hel del annat att tänka på, som i sin tur kan förbättra och underlätta resandet med husbilen. 

Förhoppningen är dock att vår checklista inför husbilssemestern ska hjälpa er en bit på vägen mot att få en härlig och lyckad resa. Om du skulle råka glömma något av det vi listat behöver inte det vara hela världen – förutom körkortet och de viktiga bevisen – då det mesta går att fixa eller köpa längs vägen. 

Vi hoppas att ni får en trevlig resa, och glöm inte att det viktigaste är att ni har roligt! 

FAQ

Vad är det allra viktigaste att ha med på husbilssemestern?

Det som är listat här ovan är alla viktiga saker att ha med och tänka på inför husbilssemestern. Högst upp på listan är dock körkort och olika bevis.

Hur många stopp bör man göra under en husbilssemester?

Det finns inget rätt eller fel när det kommer till antal stopp – alla har sin egen rutt de vill åka. Men tänk på att inte köra för länge – det rekommenderas att stanna ungefär var tredje timme för att sträcka på benen och andas lite frisk luft. 

Vad händer om jag glömmer någonting?

Det är inte hela världen om du råkar glömma någonting – det finns oftast alltid att köpa eller fixa längs med vägen. Det värsta som kan hända är att ni blir fast någonstans och inte kan ta er vidare, men det händer väldigt sällan. 

Är det möjligt att semestra med husbilen på vintern?

Ja, möjligt är det allt. Det kan dock bli svårare med ställen att stanna över natten på eftersom många campingar och platser inte är öppna på vintern. Dessutom bör ni kolla upp väder och väglag om ni ska köra med husbilen under Sveriges vinterhalvår. 

När ska jag börja planera och förbereda inför husbilssemester?

Du kan egentligen börja när du vill. Så fort ni har bestämt er för att göra en husbilssemester är det värt att börja skriva packlista och kolla upp ställen att stanna på. Det gäller att ha lite framförhållning, men ni behöver inte vara stressade för det.

Lämna en kommentar