Caminito del Rey

Caminito del Rey är en ikonisk vandringsled i El Chorro-klyftan i Spanien och kallas vanligen ”Kungens lilla väg”. Den är berömd för sina hisnande vyer över den omgivande ravinen och floden nedanför, som blir ännu mer spektakulära av den enorma omfattningen av klippväggarna på båda sidor. Leden är populär bland vandrare som kommer från hela Europa och resten av världen för att uppleva det dramatiska landskapet och testa sin uthållighet längs den tre mil långa sträckan.

Platsen har en lång och intressant historia som går tillbaka till 1905 då kung Alfonso XIII öppnade den för allmänheten som en tacksamhet för hans säkra passage genom området efter en översvämning. Den byggdes ursprungligen som en gångväg mellan två kraftverk längs med floden nedan och ritades av den spanske ingenjören Ricardo Benito. År 1921 fick vägen namnet ”Caminito del Rey” eller ”Kungens lilla väg” som ett erkännande av kungens besök.

Stigen bestod ursprungligen till stor del av träplankor som var placerade osäkert längs sidan av ravinväggarna, vilket gjorde den till en mycket farlig gångväg. Med tiden försämrades dessa plankor på grund av väderlek och slitage från vandrare, och vissa delar av stigen förstördes helt och hållet. Den blev därför känd som en av Europas farligaste stigar innan den stängdes för reparation år 2000.

År 2015, efter 15 år och miljontals investeringar, öppnades Caminito del Rey på nytt för besökare som nu kunde vandra på en säker och moderniserad väg. Den renoverade stigen har fått en ny förstärkt gångväg, förbättrade säkerhetsräcken och nya observationspunkter där besökarna kan njuta av utsikten.

Att tänka på när du ska vandra Caminito del Rey

Även om Caminito del Rey numera är mycket säkrare än tidigare finns det fortfarande några saker att tänka på innan du ger dig ut på leden. För det första kan det på grund av dess stora popularitet uppstå långa köer och väntetider under högsäsong, så det är bäst att planera ditt besök för en tid utanför högsäsong. För det andra kan vädret ha stor inverkan på landskapets synlighet, eftersom leden går helt utomhus utan skydd, så håll ett öga på prognoserna i förväg. Slutligen, även om de flesta som tar sig an utmaningen kommer i mål utan incidenter är det viktigt att besökarna är medvetna om riskerna och vidtar lämpliga försiktighetsåtgärder, t.ex. att bära lämpliga kläder och skor och meddela någon om sina planer innan de ger sig iväg.

Den vackraste i världen

Caminito del Rey förblir en av de vackraste vandringslederna i världen och är ett populärt resmål för dem som söker äventyr i naturen. Vandrare på alla nivåer kan fördjupa sig i dess fantastiska landskap samtidigt som de testar sin uthållighet längs den tre mil långa sträckan – en resa som tar dig genom några av Spaniens mest hisnande landskap! Vare sig du är en erfaren vandrare eller bara är ute efter en oförglömlig upplevelse kommer Caminito del Rey inte att göra dig besviken. Så vad väntar du på? Ta din utrustning och gör dig redo att utforska denna ikoniska och majestätisk stig! Lycka till med vandringen!