Bestiga Kebnekaise

Det är många som drömmer om att bestiga Sveriges högsta berg, Kebnekaise. Men hur gör man? Vad ska man tänka på inför ens besök på Sveriges högsta punkt? Vilken av sydtoppen och nordtoppen är högst? Ja, det kan finnas många frågor inför äventyret om att gå upp på Kebnekaise. Alla frågor som du har inför ett möjligt försök att bestiga berget kommer du förhoppningsvis att få ett svar på i min guide här nedan.

Viktigt med planering

Trots att det är relativt enkelt att bestiga Kebnekaise så behöver du ändå förbereda dig och tänka på vissa saker innan du börjar ditt äventyr. Det är inte bara att åka till Kiruna och gå upp på Sveriges högsta topp. Utan det krävs en del planering och organisering för att både resan och äventyret ska bli bra. I min guide- som jag själv gärna hade läst innan jag gick upp på Sveriges högsta berg – får du bra tips och information inför din vandring till toppen!

Kort information om Kebnekaise berg

Innan du ska bestiga Kebnekajse (som det stavades förr) kan det vara bra att ha koll på lite relevant fakta om berget. Visste du till exempel att den sydöstra botten av berget (där många startar sin vandring) ligger cirka 19 mil från den närmsta staden Nikkaluokta i Kiruna kommun? Detta är inte bara en rolig fakta, utan det är även bra att veta om att du då ska bestiga berget i princip är mitt ute i ingenstans.

Kebnekaise höjd

Att Kebnekaise är Sveriges högsta berg är det däremot fler som vet om. Något som alla kanske inte vet är att berget som högst har varit 2120 meter, till skillnad från dagens höjd på 2097 meter. En annan sak som är bra att veta är att berget har en sydtopp och en nordtopp. Det finns även en tredje topp som heter Kebnepakte. Sydtopp är högst, följt av nordtopp och Kebnepakte

Innan du ska åka till Kebnekaise fjällstation och påbörja resan till toppen kan det därmed vara bra om du har bestämt dig för vilken topp du ska bestiga. Självklart kan du bestiga båda (eller alla tre) toppar om du vill, men det kräver ännu mer planering och noggranna förberedelser.

Vem var först upp på Kebnekaise?

Har du hört talas om Björlings glaciär? Glaciären fick sitt namn efter att Johan Alfred Björling ledde den första truppen upp till bergets topp. De lyckades ta sig upp via den västra leden – därför kallas den leden för just Björlings glaciär. Detta skedde den 19 juli år 1889, vilket var det andra försöket i världshistorien om att nå toppen.

Bestiga Kebnekaise – sommar eller vinter?

När är det bäst att bestiga Kebnekaise, under sommaren eller vintern? Värt att veta om är att vädret kan komma att ha väldigt stor påverkan på hur din upplevelse blir överlag, något som såklart varierar beroende på om du bestiger toppen under sommaren eller under vintern. Jag hade en otrolig tur och lyckades bestiga Kebnekaise topp under en härlig sommardag där sikten var riktigt bra.

Kebnekaise väder

Trots att det är någorlunda lätt att bestiga Kebnekaise är det viktigt att tänka på att årstid såväl som väder kan påverka turen. Årstiden är framförallt intressant i detta då Kebnekaises högsta topp kan variera beroende på om det är glaciär eller inte.

Det är nämligen så att när det är glaciär, det vill säga under vinter, så är sydtoppen högst. Men, i och med att denna toppas av en glaciär som kan smälta kan denna höjd ändras om du besöker berget under en annan period. Det kan faktiskt vara flera meters skillnad mellan sommar och vinter.

Smälter glaciären kan det alltså medföra att nordtopp blir den högsta av de två (eller tre) som finns på berget. Om glaciären ligger på är dock sydtopp både en högsta och den enklaste toppen att bestiga.

Guidade turer året om

En glädjande nyhet är dock att det oavsett årstid går det att nå toppen av berget. Kebnekaises fjällstation har öppet hela sommarperioden – från juni till september – och många utgår från fjällstationen när de ska börja sin vandring. Den bästa tiden att gå på berget sägs vara mellan juni och augusti. Under denna tid är den västra leden markerad, till skillnad från vintertid.

Guidade tur kebnekaise

Om du vill utmana dig själv mer kan du gå upp för berget under vinterperioden – mellan mars och maj. Fjällstationen har öppet även under denna period. För att göra en expedition under denna period bör du kontakta fjällstationen i förhand för att boka in en guidad tur med alla nödvändig information och utrustning som krävs för att ta sig till toppen med svårare underlag och utan ledmarkering.

Kebnekaise fjällstation

Kebnekaise fjällstation
Kebnekaise fjällstation

Som du kanske förstår så gör de flesta så att de utgår från Kebnekaise fjällstation. För att ta sig dit från staden Nikkaluokta krävs det dock att du går, åker båt eller flyger med helikopter. Väl på plats har fjällstationen mycket av det som krävs för att du ska kunna genomföra en bekväm vandring. Där kan du hyra utrustning, äta på restaurangen, samt sova över om du inte vill tälta. Vill du tälta kan du ändå använda toalett, bastu, torkrum osv på fjällstationen mot att du betalar en avgift.

tälta vid kebnekaise

Vandra till Kebnekaise

Ska du gå till fjällstationen – för att kunna påbörja turen upp för Kebnekaise – från Nikkaluokta bör du vara beredd på att du har en 19 kilometers lång sträcka framför dig. Detta brukar ta ungefär 5 timmar. Om du längs vägen känner att du inte orkar gå alla 19 kilometer kan du efter 5,6 kilometer stanna vid sjön Laddjujavri. Där kan du köpa något att äta, samt ta båten till fjällstationen.

Båt till fjällstationen

Som sagt kan du ta båten från sjön Laddjujavri till fjällstationen om du inte vill gå dit. Med båt är det en sträcka på cirka 6 kilometer som tar ungefär 10 minuter. Du behöver oftast inte boka plats på båten för att få åka med. Om ni däremot är ett större sällskap kan det vara nödvändigt att boka i förväg. Båten går bara under vissa tider, men är man ett gäng så kan man ringa Sarri för en extra tur.
Priset för båtturen var 380kr enkelresa

Flyg helikopter till Kebnekaise leder

För ytterligare äventyrlighet kan du flyga helikopter till Fjällstationen. Helikopterturen avgår från den närmsta staden i Kiruna kommun, Nikkaluokta. En resa med helikopter kostar 950kr, där du kan få lägga till 300kr om du har ett bagage på upp till 30 kilo. Väl framme kan din resa från Kebnekaise fjällstation till toppen börja.

Tänk på detta innan och under din Kebnekaise vandring – tips för att bestiga Kebenekaise

Vill du fjällvandra Kebnekaise? Då finns det en hel del saker som kan vara bra att tänka på både inför, under och efter dina planerade tur. De punkter som vi samlat i listan nedan är några som jag själv skulle haft användning för när jag själv valde att gå upp för Kebnekaise.

Bestäm topp och led dit

Inte nog med att det finns en sydtopp och en nordtopp. Utan det finns även två olika leder du kan välja då du vill nå sydtoppen – östra leden och västra leden. Ska du gå via västra delen väntar en glaciärpassage och några enklare klättermoment. Den östra leden är något kortare än den västra, men samtidigt är den svårare. Om det är första gången du ska ”klättra Kebnekaise” kan det alltså vara smart att välja den västra leden.

Planera med marginal

Värt att veta om är också att det kan ta längre tid än väntat att nå toppen. Att planera in vandringen med generös tidsmarginal är med andra ord smart. Mitt tips är att starta turen tidigt för att då få fler ljusa vandringstimmar innan det blir mörkt. Under månaderna Maj till Juli så behöver man dock inte oroa sig för mörkret då det är ljust dygnet runt.

Det kan också ta fler dagar än väntat. Dåligt väder och andra faktorer kan påverka din chans att nå toppen enligt din tidsplan. Att ha några dagar till godo är alltså även det att rekommendera, så att du slipper känna stress om att vandra när det är dåligt (eller kanske rent ut sagt farligt) väder och underlag.

Vädret styr mer än du tror

Under en dags vandring mot toppen kan du stöta på alla olika årstider och väder. Du kan börja vandra när det är soligt, följt av att det blir molnigt och börjar regna, till att det snöar och blir kallt, för att sen bli varmt och klart igen. Hur trist det än är så är det också detta väder som bestämmer om du har chansen att nå toppen eller inte. Därmed är bra planering viktigt. Jag själv hade otur med vädret när jag var där under Juli månad, då var det vind som uppgick till 26m/s samt -5 grader.

Dessa 2 bilder under är tagna under samma dag med ca 1 h däremellan.

Rätt utrustning

Att ha med sig rätt typ av utrustning är också väldigt viktigt. Faktum är att det kan vara avgörande för om du tar dig upp eller om du måste avbryta. Tänk på att eftersom du vandrar uppåt så kommer temperaturen att bli kallare ju längre du kommer. Se till att ha med dig varmare kläder, och gå efter lager på lager principen både när du packar och klär dig för dagen.

Om du inte vet exakt vilken utrustning som behövs och vad som är viktigast att få med sig kan du alltid fråga guiderna på fjällstationen. Där går det även att hyra utrustning om du skulle ha glömt eller missat något.

 • Kängor som går upp över vristen
 • Ull underställ (värmer även om det blir blött)
 • Vattenresistenta byxor
 • Buff (rekommenderar att ta 2 st)
 • 2 par vantar, 1 par tunna och ett par tjockare
 • Fleecetröja
 • 2 extra tröjor (ifall det blir kallt)
 • Skaljacka (bör tåla vatten)
 • Väska med regnskydd
 • Ullstrumpor (värmer om det bli blött)
 • Mössa
 • Mist en måltid
 • Snacks (ta hellre med för mycket)
 • 2-3 liter vatten

Gå upp och ner – men inte ensam

Målet är ju att ta sig till toppen, eller hur? Men resan är inte klar där – du ska ju ner också. Att gå ner kan faktiskt ta längre tid, och vara betydligt tuffare än vad det är att gå upp. Du bör därmed aldrig gå ensam, framförallt inte då du sällan har särskilt bra täckning på berget och därmed inte möjligheten att nå andra än de som är med dig på plats.

Att gå tillsammans med någon är alltid en bra idé, dock inte bara på grund av sällskapet. Skadar du dig eller behöver hjälp är det viktigt att någon annan finns där. Minst en av er bör också ha Första hjälpen.

Det kan också vara klokt att avbryta om du känner att det blir för jobbigt. Din eller någon annans hälsa ska inte äventyras bara för att ni bestämt er för att nå till toppen. Det är okej att inte komma upp dit, och det finns alla möjligheter att ge sig på det igen om man skulle vilja. När man ändå är så pass långt norr ut i vårt avlånga land, så kan man passa på att vandra Kungsleden samtidigt.

Var försiktig med skador

Skadar du dig kan det vara svårt att får hjälp. Ibland kan det finnas volontära fjällräddare på fjällstationen som kan komma vid nödsituation. En fjällräddare behöver iallafall ca 6-7 timmar på sig att ta sig till toppen, så räkna inte med en snabb lösning. Sikten är ofta dålig samt stor sannolikhet att det blåser, så räkna aldrig med att en helikopter kan komma.

FAQ

Hur jobbigt är det att bestiga Kebnekaise?

En normalt tränad person hade klarat att bestiga Kebnekaise dock ska du hålla koll på vädret, med dåligt väder kan det gå från enkelt till omöjligt.

Kan vem som helst bestiga Kebnekaise?

Inte exakt vem som helst, men nästan alla kan bestiga Kebnekaise. Funktionshinder eller liknande kan dock förhindra äventyret, men vill man så går nästan allt.

Hur lång tid tar det att gå till Kebnekaise?

En normal tid från fjällstationen till Kebnekaise och tillbaka tar ungefär 15 timmar (inklusive lite stopp på vägen).

Kan barn bestiga Kebnekaise?

Landstinget rekommenderar att barn bör vara över 10-12 år för att vandra Kebnekaise, detta såklart tillsammans med vuxna.