ALGARVEKUSTEN – PORTUGAL

20 mil långa Algarvekusten i södra Portugal är ett populärt resmål med behagligt klimat året om. Spektakulär natur, trevlig kultur och fina stränder är vad som väntar vid ett besök till Algarvekusten. Läs vår Algarve guide:          

Hur tar man sig till Algarvekusten?

Från Stockholm är det smidigt att ta sig till Faro som är Algarvekustens huvudstad. Direktflyg finns från Arlanda och det tar ca 4,5 timmar. Avstånden är sedan relativt korta beroende på slutdestination. Vi rekommenderar att boka en Uber då det är både billigt och smidigt. En resa med Uber från Faros flygplats till exempelvis Albufeira kostar omkring 26€. Ett annat alternativ kan vara att hyra en bil på flygplatsen som också går att göra för en billig peng, då kan det vara bra att ha gjort reservationen innan ankomst.

Boende Algarvekusten

Det finns några städer och byar att välja bland längs kusten: Lagos, Albufeira, Vilamoura, Faro och Tavira är några av dom.

Lagos – För surf och strandälskaren

I lagos bor det ungefär 17.000 invånare. Här finns långa, fina stränder såsom Praia de Camilo och Praia de Dona Ana. Eftersom stränderna är långa upplevs det sällan folkrikt utan här det finns verkligen möjlighet att koppla av. Lagos är ett populärt resmål bland surfare då vågorna är höga och här finns även möjlighet till utförande av olika vattensporter.

I Lagos finns även ett brett utbud av restauranger, caféer, barer och marknader.

Albufeira – Passar de flesta

Albufeira tillsammans med Lagos utgör de populäraste orterna att välja sitt boende på längs Algarvekusten. I Albufeira bor det ca 13.000 invånare och byn har ett stort utbud av prisvärda hotell och Airbnb hyrning. Även Albufeira erbjuder långa fina stränder, så som Praia de Oura och Praia de Sao Rafael bland många. Navet inne i byn består av ett torg och en Old Town där det finns ett antal butiker tillsammans med ett brett utbud av sportbarer och ett rikt nattliv med många nattklubbar. För att äta god mat och hitta bra restauranger för lokalt lagad mat får man dock leta lite, mycket i stadskärnan är gjort för turister och det är lätt att hamna i turistfällan vad gäller mat.

Vilamoura – För golfaren

Hit kommer man för att spela golf i kombination med att njuta av sol och bad på långa fantastiska sandstränder i lugn och ro. Här finns exklusiva restauranger och barer tillsammans med Casinon och en lyxig marina. I Vilamoura är utbudet av boende något begränsat och dyrare jämfört med Lagos och Albufeira då de flesta boenden som finns att hyra här är villor med pool. Vilamoura inger känslan av ett lyxigare community.

Faro – Huvudstaden

Faro är huvudstaden i regionen och det är även här flygplatsen ligger. Faro är en gammal och antik stad med en autentiskt portugisiskt atmosfär med romerska ruiner och museum. Utöver det finns det även en nyare och modernare del av staden som erbjuder shoppingcenter och butiker. I Faro finns det många restauranger och uteserveringar att välja bland. I staden är det enkelt att ta sig fram till fots, och det finns även en lång och väldigt fin strand som heter Praia de Faro.

Tavira – För äkta Portugisiskt kultur

Charmiga Tavira ligger på östra Algarve och har ca 10.500 invånare och fiske, odling och jordbruk är traditionella aktiviteter i kommunen men på senare år har även turismen blivit en viktig näringsgren för den pittoreska byn även om turismen är betydligt mindre än i Albufeira och Lagos.

Tavira erbjuder trevliga restauranger och eftersom det är en fiskeby är menyerna oftast full med varianter av skaldjur. I Tavira finns ingen badstrand utan det går att ta båt till ön IIha de Tavira som tar ca 15 minuter.

Sevärdheter längs Algarve

På Algarvekusten finns långa, fina stränder och fantastisk natur i kombination med flertalet sevärdheter och aktiviteter som kan upplevas med behagligt klimat året om.

Besök Faro för en dos historia, besök katedralen Catedral De Faro och de romesrska ruinerna eller strosa i gamla stans mysiga gränder. För shopping i Faro finns Forum Algarve som är ett större shoppingcenter.

Vi rekommenderar även att åka till Praia de Faro som är en milslång vacker sanddyna där man kan njuta av solen och ta ett dopp i havet. Något att tänka på är att det kan vara lite svårt att ta sig dit så en hyrbil eller moppe är att föredra, alternativt boka en Uber eller taxi.

Åk till Vale do Lobo för en lugn och lyxig dag. Det är ett paradis av lugn och ro i en naturskön och säker miljö. Här finns Praia de Vale do Lobo som är en fantastisk strand värt ett besök och det finns även några restauranger, caféer och barer.

Paddla längs kusten. Åk till Praia de Benagil och hyr en kanot och paddla längs kusten och in i grottan Benagil. Det kostar 20€ för två personer i samma kanot att paddla i 2 timmar och det är verkligen en upplevelse. Viktigt att tänka på är välja en mindre blåsig dag då det är svårt att ta sig ut och i land i de stora vågorna samt att det endast går att betala kanoten med kontanter. Stranden Benagil i sig är inte speciellt mysig utan bör endast ses som ett ställe att utgå ifrån vid färd ut mot kusten.

Praia da Marinha är verkligen värt ett besök. Den här stranden ligger bra beläget mellan Lagos och Albufeira. Stranden är omringad av höga klippor och klart vatten. Marinha har även blivit utsedd av Michelin Guide till en av de 10 mest spektakulära stränderna i världen och lever verkligen upp till det en solig och fin dag.