10 restips i Europa – Vart blir din nästa Europaresa?

Du behöver inte åka till andra sidan jorden för att få uppleva en härlig och häftig semester. Det finns nämligen väldigt många städer och platser som är otroligt både fina, härliga och häftiga – och som minst sagt är värda ett besök – i Europa. Det bästa är att de alla har sin egen unika touch. Du kommer alltså kunna uppleva precis det du vill och tycker om när du väljer ett resmål som passar dig. För att du ska hitta rätt plats, eller få inspiration till var du kan åka, kommer vi tipsa om 10 städer i Europa nedan! Dessa länder kan bjuda på upplevelser som du tidigare inte varit med om innan. 

1. Brighton 

England består av mer än bara London, trots att många tror det. Faktum är att landet har mycket att vara stolta över. Brighton är en stad i södra England – där bor omkring 155 000 pers. Trots att befolkningen inte är så stor finns det gott om restauranger, sevärdheter, utflykter och mycket annat att ta del av, det inte minst då det är en stad som lockar till sig många turister.

Brighton

Brighton Pier

I Brighton finns en pir som byggdes 1899. Den sträcker sig ut över stranden, och vid piren kan du hitta både restauranger och ett nöjesfält för den som tycker om fart och fläkt. Här kan man även bada och sola när vädret tillåter.

Brighton Pier

Royal Pavilion

När du känner att du har gjort ditt vid havet och i solen kan du besöka Royal Pavilion. Det är ett palats som har funnits sedan 1800-talet, men som idag är ett otroligt fint och häftigt museum. Gillar du historia och kultur kommer du minst sagt tycka om detta.

Royal Pavilion

2. Budapest 

Ungerns huvudstad är idag en kombination av tre städer. Staden är dock bara uppdelad i två delar – Buda och Pest. Det som skiljer dessa delar åt är den vackra floden Donau. Båda dessa delar erbjuder mycket när det kommer till saker att se och göra, men det på två helt olika sätt. 

Något som är populärt att besöka i hela Budapest är spa. Det framförallt då vattnet du kan bada i där kommer från varma källor, vilket i sig är unikt. På många av dessa spa finns det även ett flertal bassänger, pooler och bastu.

Budapest

Buda

Tycker du om historia, kyrkor och slott ska du ta dig till Buda. Passa även på att gå till fiskarbastionen där du kan se ut över hela staden – vyn där är svårslagen!

Buda

Pest

Pest är den mer kommersiella delen av Budapest. Här hittar du restauranger, barer, museum, shopping, och mycket mer för både turister och den lokala befolkningen. Strosa runt bland gatorna och njut av gulasch eller langos, två av rätterna som tillhör den typiska ungerska maten. 

3. Valencia

Om du vill besöka Spanien och uppleva både strand- och stadsmiljöer kanske det känns som ett självklart alternativ att åka till Barcelona. Barcelona är en väldigt trevlig stad, så det infallet är inte fel. Men, något som många inte vet om är att även Valencia är en väldigt trevlig stad att besöka. 

Detta är ett riktigt bra val för dig som gärna vill slippa alla turistfällor. Till skillnad från Barcelona så ligger Valencia i öster. Det är härifrån den kända maträtten paella har sitt ursprung. För att få en riktigt spansk måltid ska du dricka Auga de Valencia till din paella, eller njuta av ett glas cava. 

Valencia

Malvarrosa

En av de mest populära stränderna i Valencia är Malvarrosa. Det bästa med den här stranden är att den ligger väldigt centralt. Där kan du alltså få både sol, bad och stadsliv på en och samma dag, utan att du behöver ta dig alls särskilt långt! 

4. Portofino

Vad vore en lista med restips i Europa utan ett tips om en stad i det vackra Italien? Här tipsar vi om den välkända staden Portofino, som utan tvekan har en av de mest vackra stränderna i hela Italien. Staden ligger något avlägset på en halvö längst ner Ligurien, så det är en liten bit att åka. Det är dock helt klart värt resan dit, för oj så fint där är!

Portofino

Italiensk mat och glass

Gelato, pizza, pasta, risotto. Ja, all slags italiensk mat du kan tänka dig finns att äta i Portofino. Och det av rätt bra klass! Många tycker om att köpa med sig en glass eller en kaffe och sen bara strosa runt bland alla mysiga gator i timmar. Känner du inte för det kan du alltid ta med dig lite snacks till några av de fina badplatserna. Miljön är slående.

5. Antibes

Åk till den franska rivieran och upplev Antibes, staden som är formad som en labyrint. Antibes i Frankrike består nämligen av gator och torg som ligger ungefär på samma sätt som väggarna i en labyrint gör. Det gäller med andra ord att du vet var du är och var du ska. Du behöver dock inte vara orolig, det är hyfsat enkelt att ta sig runt i staden tack vare att gatorna och torget är utformade i ett smart system.

Marknader

I Antibes finns det flera olika marknader som är trevliga att besöka. En känd marknad är Marché Provençal där du kan köpa mat mellan 06-13. Är du mer intresserad av blommor och konst ska du besöka Corus Masséna. Passa på att handla något fint, eller sätt dig och bara glo på folk på något mysigt café.

6. Porto

Portugals näst största stad Porto ligger vid floden Douros. Det är härifrån portvin kommer, vilket också är just den anledningen till att man valt att döpa vinet efter staden. Porto är dock inte bara vinets ursprung, utan det är även den enda platsen i hela världen som får tillverka portvin. Med tanke på detta finns det många vingårdar som tillverkar just det, somliga som du kan besöka för att njuta av portvinsprovningar på riktigt.

Olika sätt att se staden på

När du är i Port kan du uppleva staden genom att gå, springa och åka båt. Eller varför inte åka linbana runt om i staden och göra det hela till något unikt? Det är därifrån du får den bästa utsikten ner över staden. Om du är trött eller helt enkelt bara vill ta spårvagnen kan du såklart även göra det mellan alla sevärdheter.

Porto

7. Zagreb

Zagreb ligger nordväst i Kroatien, vilket även är landets huvudstad. Staden är omgiven av Sava – en flod – och Medvednica – ett berg. Detta bjuder på en unik miljö som verkligen är värd att se. I Zagreb får du också uppleva både stadsmiljöer och häftig natur. Är du sugen på att besöka en nationalpark som är fylld med sjöar och vattenfall så ligger Plitvicesjöarna bara två timmar bort. 

Zagreb

Alltid något att göra

Med 65 gallerior, 24 museer och 19 teatrar finns det alltid något att göra i Zagreb för dig som gillar konst, historia och kultur. Varje gata har sin egen charm, och var du än går kommer du bli inspirerad av den vackra arkitekturen.

8. Krakow 

Förr var Krakow Polens huvudstad. Numera är det den näst största staden i Polen (baserat på befolkning) och ligger 30 mil söder om Warszawa, som i dagsläget är Polens huvudstad.

Krakow

En gammal stad 

I Krakow kastas du tillbaka till forna tider, det vill säga till tider då saker och ting såg lite annorlunda ut. Det är dock inte så att staden är gammalmodig eller inte fungerar i dagens moderna samhälle, utan det är bara byggnaderna, gatorna och torget i sig som fortfarande ser ut som de gjorde förr. Detta är väldigt coolt att se. 

Det finns även många gamla kyrkor i staden. Du hittar bland annat Mariakyrkan från 1200-talet. Trots en gammal stad kan du hitta gott om trevliga restauranger att äta på – vi har hört att många av restaurangerna i Polen är både väldigt bra och billiga!

Saltgruvan

En populär sevärdhet och utflykt i Krakow är att besöka saltgruvan Wieliczka. Detta är nämligen världens äldsta saltgruva! Om man inte själv har varit där inne går det knappt att tänka sig hur det ser ut inne i gruvan. Värt ett besök om du frågar oss.

Wieliczka

9. Riga

Ta båten eller flyget över till Riga i Lettland. Här har vi en stad som har varit med om mycket då både Ryssland, Sverige och Tyskland i olika etapper har försökt ta över staden. Som tur är stod Riga på sig och var starka, vilket i sin tur var avgörande för att de skulle fortsätta vara en egen stad. Idag är det hur mysigt som helst att besöka den – perfekt för en weekendresa.

Riga

Spa

Även i Riga kan du spendera dagen på ett spa och skämma bort dig själv med en behandling eller två. Priserna på spa är minst sagt billigare än i Sverige, men upplevelserna är väldigt bra. Det gäller alltså att passa på när du är där.

10. Wien

Vill du se och ta del av en stark kultur ska du besöka Österrikes huvudstad Wien. Där finns nämligen gott om både stora musikscener, operor, museum, teatrar och berömda verk på olika platser i staden. Även den här staden ligger vid floden Donau och har sedan år 2 000 före Kristus varit en betydande plats för handelsindustrin.

Wien

Ringstrasse

Den berömda gatan – Ringstrasse – i Wien har blivit så pass stor att den idag har ett helt eget område. Innere Stadt är ett gammalt centrum som får dig att känna dig som en medeltida karaktär. Är inte detta din stil finns det även mer moderna områden att besöka runt om på denna gata. Oavsett om du söker efter nytt eller gammalt kan du hitta det du söker.

SE OCKSÅ: Restips Mallorca & Restips i Rom

FAQ

Vilken är den största staden i Europa?

Den största staden i Europa är Moskva i Ryssland. Den staden är inte mer på den här listan av restips Europa – men Den största staden i Europa är Moskva i Ryssland. Den staden har vi dock valt att inte ta med på den här listan av restips Europa, det då vi själva anser att det finns många andra städer vi hellre åker till. Men, tycker du om katedraler, gallerior och andra häftiga byggnader är Moskva ett bra resemål.

Hur tar jag mig till dessa 10 städer?

Till alla städer går det flyg. Men till Riga kan du även åka båt. Om du vill kan du såklart även bila eller åka tåg – men Till alla städer går det kontinuerligt flyg, samt en del bussar. Till Riga kan du även åka båt, och till vissa andra städer kan du ta dig över med färjan. Om du vill kan du såklart även bila eller åka tåg. Det tar dock betydligt längre tid, och så kan du då behöva åka omvägar.

Var börjar Europaväg 45?

Europaväg 45 (E45) börjar i Alta i Norge och slutar i Gela på Sicilien i Italien. Vägen är ungefär 519 mil lång och kan ta dig till många av de städer och stopp vi tipsar om ovan. 

Är det billigt eller dyrt att besöka dessa 10 städer?

Det beror på vilken stad du bestämmer dig för att åka till. Portofino är en ganska dyr stad, medan Budapest och Riga är billigare. Vi skulle säga att det finns en stad som passar alla budgetar, önskemål och behov.

2 svar på ”10 restips i Europa – Vart blir din nästa Europaresa?”

Lämna en kommentar